Svečana komemoracija i sv. Misa za sve poginule i nestale katolike hrvatskog naroda u Drugom svjetskom ratu

17.05.2018. 19:59:36

Svečana komemoracija i sv. Misa za sve poginule i nestale katolike hrvatskog naroda u Drugom svjetskom ratu održat će se na Radimlji kod Stoca u subotu, 19. svibnja u 18,00 sati, a svibanjska pobožnost Gospi započinje u 17,30 sati. Potkraj 2. svjetskog rata, već 1944. godine, partizani su zarobili brojne hrvatske civile gdje bi se god našli, a da nisu izbjegli iz ovih krajeva. Potom bi ih doveli u Stolac, gdje su ih ”prijekim postupkom“, tj. bez sudskoga procesa, osuđivali i ubijali. Neposredno nakon rata, osobito poslije Bleiburške tragedije, u svibnju/lipnju 1945., na tisuće sudionika Križnoga puta našega naroda dovodili su iz smjera Mostara, kao i mnoge nevine ljude, uglavnom civile, iz svih hercegovačkih, susjednih dalmatinskih i južnobosanskih općina, na ovaj ”sud“ u Stolac i tu im s lažnim svjedocima presuđivali i potom ih masakrirali. Nakon prisilne šutnje (1945.-1990.), konačno su progovorili svjedoci tih zbivanja, te su masovne grobnice ove naše mučene subraće otkrivene, i to na petnaestak mjesta, ne samo u jamama, nego i u rupama, kanalima i u koritu Bregave, a osobito Radimlje. Svjedoci su konačno otkrili šokantna svjedočanstva o mučenju žena i djevojaka u raznim narodnim nošnjama, osobito s područja zapadne Hercegovine, zatim nekolicine nepoznatih franjevaca i drugih svećenika. U novije vrijeme pojavili su se i podaci o stradanju petorice franjevaca nad jednom jamom u blizini Stoca. U znak poštovanja prema ovim žrtvama i njihovim patnjama najmanje što možemo učiniti jest da u javnosti svjedočimo i da se za njih javno Bogu molimo i osobito sv. Misu prikazujemo. Na sjednicama prošlih godina s više načelnika hercegovačkih općina dogovoreno je da će oni sa svojom pratnjom doći i položiti vijence za stradale s područja svojih općina na ovome mjestu. Isto tako, odlučeno je da se zamole brojni KUD-ovi da u narodnim nošnjama dođu kao počasna straža onima koji su u takvim nošnjama ovdje život položili. Svi vjernici, koji mogu sudjelovati u ovom prigodnom i svetom činu, dobro došli su kako bi svetom Misom, molitvom i sjećanjem obilježili ovu obljetnicu stradanja velikoga broja Hrvata katolika s prostora čitave Hercegovine, od kojih su mnogi pobijeni upravo na Radimlji. Autor: Don Rajko Marković/Laudato Kamenjar

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.