Svečano otvaranje ‘Spomen sobe’ u znak spomena na ubijene logoraše srpskog koncentracijskog logora Glina

01.08.2019. 08:17:11

Povodom obilježavanja Dana Grada Gline, Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora Splitsko-dalmatinske županije po svom programu „Da se ne zaboravi“ otvara „Spomen sobu“ u znak spomena na sve ubijene logoraše srpskog koncentracijskog logora Glina, na sve patnje, muke, torture hrvatskih branitelja i civila koje su prošli kroz srpski koncentracijski logor Glina, s ciljem da se „Nikad više ne ponovi i ne zaboravi“. Srpski koncentracijski logor Glina osnovan je 6. listopada 1991. godine (Naredba general-majora Korurović Dušana, JNA, dok. Str.pov.br.100-100). Logor je nastavio s radom cijelo vrijeme u sklopu tzv. SAO Krajine, provođenjem velikosrpske agresije na području Banovine od 1991. – 1995. godine. U “Spomen sobi” je izložena arhivska građa koja dokazuje i upozorava na neljudske uvjete boravka zatočenika, mučenja zatočenih hrvatskih branitelja i civila od 1991. do 1995. godine. Dokumentarističko izložbeni postav je podsjetnik na sve žrtve koje su ubijene ne dočekavši slobodu, svoj “Drugi rođendan”, kao i podsjetnik na sve patnje kroz koje su prošli logoraši; zatvarani, mučeni i ubijani u logoru. Isto tako ostat će to podsjetnik i opomena svim budućim generacijama na sve počinjene zločine s ciljem da se ne zaboravi i nikad više ne ponovi. Spomen sobu će svečano otvoriti obitelji ubijenih logoraša s Predsjednicom Republike Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović. Očekuje se i prisustvo Predsjednika Vlade RH,Andreja Plenkovića te ministara. Program obilježavanja 3. kolovoza 2019. godine – Grad Glina 9:30 – Svečano polaganje vijenaca povodom Dana Grada Gline, Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Danahrvatskih branitelja (Spomen obilježje Suza, Ulica Tomislava Roma) 10:00 – Svečana Sjednica Gradskog vijeća Grada Gline ( Hrvatski dom, S. i A. Radića 10) 11:00 – Svečano otkrivanje i blagoslov spomenika u čast prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana ( Trg dr. Franje Tuđmana) 11:30 – Svečano otvorenje „SPOMEN SOBA – LOGOR GLINA“ (Kaznionica u Glini, Vinogradska 2 – ulaz s Vukovarske ul.) 12:00 – Obilazak mjesta predaje tzv. 21. kordunskog korpusa srpske vojske i pobjede OS RH u Domovinskom ratu (kod tenka, Gornji Viduševac)

[embeddoc url="https://portal.braniteljski-forum.com/wp-content/uploads/pozivnica-1.pdf" download="all" viewer="google"]

 

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.