Svečano prisegnuo 27. naraštaj dragovoljnih ročnika

07.03.2020. 20:52:00

Svečana prisega 27. naraštaja ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju u subotu je održana na Trgu Sv. Trojstva u Požegi gdje je prisegnulo 327 ročnika među kojima 57 žena, izvijestilo je Ministarstvo obrane

Čestitajući ročnicima na odabiru vojnog poziva, predsjednik i vrhovni zapovjednik OS RH Zoran Milanović je rekao kako danas, u vremenu komfora i lagodnosti, vojni poziv odabiru probrani i rijetki ljudi.

"U današnjem svijetu brojnih izazova Hrvatska se brani i izvan njenih granica, no najviše vam je mjesto ovdje. Za to ću se, u skladu s Ustavom, kao predsjednik zalagati", istaknuo je predsjednik.

Današnja je prisega prva nakon 28 godina koja je održana na požeškom gradskom trgu, a potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević zbog toga je izrazio zadovoljstvo te se prisjetio siječnja ratne 1992. godine kada je na istom požeškom trgu održano prvo svečano postrojavanje i prisega pripadnika slavne 123. požeške brigade pod vodstvom požeškog generala Miljenka Crnjca.

„Nema svečanijeg i prigodnijeg mjesta za hrvatskog vojnika nego onog među svojim narodom. Pobjednička Hrvatska vojska nastala je iz naroda, iznikla je i stvorena u teškim vremenima Domovinskog rata i njeno mjesto će uvijek biti uz narod. Nema jake Hrvatske vojske bez potpore hrvatskog naroda“, istaknuo je ministar obrane Damir Krstičević.

Ročnicima je poručio: „Budite ponosni na vašu odluku da svojoj domovini služite kao pripadnici Hrvatske vojske. Zbog vas, hrvatskih vojnika, naša vojska oduvijek je bila, i zauvijek će ostati jamac sigurnosti i stabilnosti Republike Hrvatske, a hrvatskom narodu uvijek će biti na raspolaganju“.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga viceadmiral Robert Hranj je naglasio kako naizgled formalan čin prisege ima velik značaj.

"Prisegom ste se obvezali na vjernost Domovini i na profesionalno izvršavanje svojih obaveza u obrani Domovine. Današnjim ste činom odlučili biti vojnicima, što nije jednostavan odabir posla, već prije svega odabir životnog poziva i načina života. To je odabir teških i zahtjevnih zadaća, ali i odabir časne i odgovorne dužnosti – odabrali ste potpunu posvećenost vjernoj službi domovini i hrvatskom narodu", poručio je ročnicima.

Povodom svečanosti prisege, na Trgu Sv. Trojstva u Požegi održan je i taktičko-tehnički zbor naoružanja i vojne opreme Hrvatske vojske.

Obuka 27. naraštaja ročnika započela je 14. veljače, a trajat će do 9. travnja 2020. Tijekom tih osam tjedana ročnici su prvu fazu obuke u trajanju od dva tjedna proveli u vojarni 123. brigade HV u Požegi, petotjedna druga faza održava se u vojarni te na Logističkom vježbalištu Glavica i strelištu Novo Selo dok će posljednji tjedan i treću fazu obuke ročnici provesti u vojarni u Požegi. Tijekom tog vremena ročnici će usvajati temeljna znanja i obučavati se u rukovanju osobnim oružjem, kretanju, komuniciranju, zaštiti, načinima reagiranja u raznim situacijama i sl.

Od 2008. godine kada je započeto provođenje dragovoljnog vojnog osposobljavanja pa zaključno s prethodnim, 26. naraštajem, obuku je završilo ukupno 8608 ročnika među kojima je bilo i 1092 ročnica. Prema do sada utvrđenoj dinamici, 2020. nastavlja se trend upućivanja ročnika u tri uputna roka godišnje prema standardnom programu osposobljavanja u trajanju od 40 radnih dana. Također, upućuju se i četiri naraštaja ročnika – prvenstveno vrhunskih sportaša, vojnih specijalista te kandidata za časnike zdravstvene službe - koji prolaze skraćeni program u trajanju od 15 radnih dana. Dragovoljni ročnici koji uspješno završe obuku stječu vojno-stručnu specijalnost (VSSp) dužnosti strijelca roda pješaštva čime ispunjavaju jedan od uvjeta za prijem u djelatnu vojnu službu, odnosno sudjelovanje u razvrstanoj pričuvi.

Izvor: tportal.hr/Foto:Ivica Galovic

Izvorni autor: V. Mo. / Hina

Autor: