Svjetski vođe poveli mimohod u Parizu, s njima milijun ljudi

11.01.2015. 17:39:57

Francuska policija u visokom je stanju pripravnosti uoči mimohoda u Parizu kojim će se odati počast žrtvama napada na Charlie Hebdo. AFP javlja da se na mimohodu okupilo više desetaka tisuća ljudi, dok BBC piše da će sudjelovati čak milijun ljudi. Na terenu su 2000 policajaca i 1350 vojnika, a među njima su i snajperisti. U terorističkim napadima u tri dana u Francuskoj je poginulo 17 osoba. Na mimohod je stiglo 40-ak svjetskih državnika, a stigli su i hrvatski premijer Zoran Milanović i potpredsjednica Vlade Vesna Pusić. Oni su na čelu s francuskim predsjednikom Françoisom Hollandeom i njemačkom kancelarkom Angelom Merkel poveli povorku u kojoj se nalaze stotine tisuća ljudi. Državni dužnosnici koji su u prvom redu mimohoda uhvatili su se roku-pod-ruku i na taj način predvode povorku. – Pariz je danas glavni grad svijeta! Cijela država se ustala na noge – rekao je Hollande. – Danas moramo pokazati solidarsnost s francuskim narodom i francuskom vladom nakon strašnih napada u Parizu. Pokazat ćemo naše vrijendosti demokracije, slobode, slobode govora i tolerancije. No ovdje smo i zbog nečeg drugog, što i mi u Velikoj Britaniji osjetimo, prijetnje od fanatičkog ekstremizma s kojim se moramo suočiti – rekao je britanski premijer David Cameron. Više tisuća ljudi već se okupilo i u Marseilleu kako bi odali počast žrtvama napada u kojemu je poginulo 12 ljudi. Autori: Bojan Arežina/VL Karolina Lubina/VL Foto: Reuters/Pixsell Izvorni članak možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.