Szijjártó: Mađarska je većinu registrirala, Hrvatska je pala na testu

21.09.2015. 10:57:07

KRITIZIRA OSTOJIĆA

Izjave ministra unutarnjih poslova Hrvatske čija se imigracijska politika raspala u roku od jednog dana “ne mogu se uzeti zaozbiljno”, rekao je u nedjelju mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto.

On je time komentirao riječi Ranka Ostojića o tome na koji način Mađarska postupa s migrantima. Ostojić je, kaže ministar Szijjarto, u nedjelju poručio Mađarskoj da ne dijeli lekcije Hrvatskoj o postupanju s migrantima, nakon što je kroz tu zemlju prošlo pola milijuna njih, što registriranih a što ne. Szijjarto je kazao da je Mađarska ove godine primila više od 210.000 ilegalnih migranata, pobrinula se za njih i registrirala ih, kao što nalažu pravila EU-a. Naglasio je da je razlog što “mali broj” njih nije registriran taj što su odbijali surađivati s mađarskim vlastima. “Hrvatska je s druge strana najavila nakon jednog dana da nije u stanju registrirati migrante i prestala je surađivati s Europom”, kazao je Szijjarto. Upitao je Ostojića kako je Hrvatska mogla “pasti na schengenskom testu za samo jedan dan”. Ministar Ostojić ponovio je u nedjelju da Hrvatska neće biti sabirni centar za izbjeglice EU-a, a svima koji Hrvatskoj prigovaraju da ne poštuje međunarodne propise poručio da se zapitaju što su sami napravili. “Svi koji nam prigovaraju da tranzitiramo nekoga, da ne poštujemo pravila, Dublinske konvencije i slično trebaju se zapitati što su sami napravili”, izjavio je Ostojić na konferenciji za novinare na ulazu u kamp koji je uz državnu cestu na izlazu iz Opatovca prema Iloku podignula Hrvatska vojska za privremeni smještaj migranata koji ulaze u Hrvatsku.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.