TAJNA POLICIJA NA NOGAMA Branimir Glavaš 1. listopada dolazi u Osijek

26.09.2014. 12:59:14

Branimir Glavaš stiže u Osijek u kasnim popodnevnim satima 01.10. uz najviši stupanj sigurnosnih mjera  na suđenje Ivici Vrkiću!
Glavaš dao je suglasnost Sudu Bosne i Hercegovine u Sarajevu na postupak pružanja međunarodne pravne pomoći Ministarstvu pravosuđa Republike Hrvatske, od 28. srpnja 2014. godine na njegovu privremenu predaju radi davanja iskaza i ispitivanja u svojstvu privatnog tužitelja u postupku koji se vodi protiv okrivljenika Ivice Vrkića, pred Općinskim sudom u Osijeku. Rasprava je zakazana 2. listopada 2014. godine sa početkom u 12 sati.
vrkic20glavas201[1]
Branimir Glavaš i Ivica Vrkić u danima velikog “prijateljstva”

Nakon saslušanja na sudu u Osijeku, Glavaš, definirano je ugovorima nedležnih ministarstava BiH i Hrvatske vraća na  izdržavanje kazne u KPZ Mostar. Pretpostavlja se da će ročište trajati samo jedan dan, te da će Glavaš nakon završetka ročišta 02. listopada 2014. godine, biti vraćen u susjednu državu. Glavaš je predložio da se na istoj raspravi saslušaju i bivši šefovi Hrvatskog fonda za privatizaciju, Ivan Mihaljević i Željko Švedl u svojstvu svjedoka.

Glavaš je imao do sada dvije pismene komunikacije sa Sudom BiH i to prvu 9. rujna 2014. godine u kojoj je i ukazao na „osobne sigurnosne razloge i nepovjerenje u hrvatski pravni sustav“, te se nije složio da u Hrvatsku bude prebačen dan prije zakazane rasprave (1. listopada), već je tražio da ga se 1. listopada prebaci u KPZ Orašje, a u ranim jutarnjim satima 2. listopada iz Orašja prebaci u Osijek. Glavaš je u tom dopisu naveo „da imam povjerenje u pravosuđe i cjelokupni politički sustav RH, zasigurno ne bih danas bio politički presuđen i služio dosuđenu kaznu u BiH, čiji sam također državljanin, već bi to učinio u Republici Hrvatskoj”. No, sigurnosne procjene su odlučile da se Branimir Glavaš prebaci u Hrvatsku, dan prije zakazanog ročišta.

U dopisu Sudu BiH Glavaš je zamolio da se obavijesti Ministarstvo pravosuđa da ima potrebu istog dana posjetiti i DORH u Osijeku „radi podnošenja nekih kaznenih prijava zbog počinjenih kaznenih djela“, ne navodeći imena osoba protiv kojih ima namjeru podnijeti kaznenu prijavu. Što će DORH učiniti, dali će Glavašu omogućiti podnošenje kaznenih prijava, za sada nam nije poznato.

U  dopisu Sudu Bosne i Hercegovine Ministarstvo pravde BiH od 18. rujna 2014.g. obavještava Glavaša „da o detaljima predaje iz razloga sigurnosti odlučuju policijske strukture Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, uz konzultacije s Općinskim sudom u Osijeku”.

Hrvatske sigurnosne službe dolazak Glavaša u Osijek procijenile kao događaj „visokog sigurnosnog rizika“,  agenti SOA-e već su početkom lipnja 2014.g. (kada je sudac Ivan Sajter donio odluku da se Glavaša pozove na ročište putem Ureda za pružanje međunarodne pravne pomoći), posjetili Županijski sud u Osijeku radi sigurnosnih priprema Glavaševa dolaska u Osijek.

Podsjećamo, okrivljenik Ivica Vrkić je dana 11. veljače 2014.g. na press konferenciji u svojstvu gradonačelnika Osijeka, prethodno podijelivši unaprijed pripremljeni tekst, optuživši Glavaša „Glavaš priprema organizaciju velikog kaosa u Osijeku, sa namjerom da se u Osijeku dogodi tzv. „Bosanski scenarij“, paleža, pljački i rušenja legalne izabrane vlasti, kako bi se na krilima organiziranih nemira vratio u Hrvatsku.“

Vrkić je Glavaša prozvao i za ratno profiterstvo: „Glavaš je ratni profiter i zato treba biti tamo gdje se nalazi“.

Vrkić je optužio i HDSSB da stoji iza planiranih nereda, a na što su osim Glavaševe privatne tužbe, reagirali  još jednom tužbom za naknadu materijalne štete i to u iznosu od 110.000 kuna.Branimir Glavaš je podnio još jednu tužbu s odštetnim zahtjevom od 60.000 kuna, a HDSSB-ov odštetni zahtjev iznosi 50.000 kuna.

Prema nekim informacijama, HDSSB, ali i određeni broj građana je iskazalo namjeru i želju biti nazočni ovome sudskom procesu nekadašnjih prijatelja. No, dali će i kolikom broju zainteresiranih građana biti omogućena nazočnost glavnoj raspravi, odlučiti će prostorne mogućnosti odlukom suca Ivana Sajtera.

Izvorni članak pogledajte OVDJE

Autor: