Teršelič i Jović 'predstavljaju' Hrvatsku na tribini o Oluji u Beogradu

03.08.2015. 12:15:11

"Opravdava li progon iz Hrvatske 1991. iz bivše Krajine progon Srba s tog istog prostora 1995?", stoji u pozivu organizatora U Beogradu će se u organizaciji tjednika 'Vreme' organizirati tribina o Oluji na kojoj će sudjelovati bivši savjetnik Ive Josipovića Dejan Jović i voditeljica Documente Vesna Teršelič. Prenosimo poziv na događaj koji je objavio navedeni tjednik, a sami procijenite koliko je sugestivan. Tribina bi trebala dati odgovor na brojna otvorena pitanja: - Kako se na „Oluju“ gleda u Hrvatskoj, a kako u Srbiji? - Opravdava li progon iz Hrvatske 1991. iz bivše Krajine progon Srba s tog istog prostora 1995? Krajnji rezultat "Oluje" je odlazak u izbjeglištvo više od 200 000 Srba iz bivše Krajine – je li to vojno, moralno i politički opravdana vojna akcija prilikom koje su počinjeni pojedinačni zločini, a egzodus srpskog stanovništva posljedica ratnih okolnosti i propagande? - Kako su presude Haaškog tribunala utjecale na suočavanje s prošlošću u Srbiji i Hrvatskoj? Zataškavaju li se u Hrvatskoj sistematski zločini počinjeni tijekom "Oluje" i raspravlja li se o tome javno? Koliko je Hrvatska učinila na povratku izbjeglih Srba u Hrvatsku? - Bi li nerazjašnjena pitanja vezana za "Oluju" i Vukovar mogla blokirati europsku integraciju Srbije, s obzirom da je Hrvatska članica EU? - Zašto EU nije izvršila pritisak na Hrvatsku da se uhvati u koštac sa zločinima koje su počinili pripadnici hrvatskih oružanih snaga? - Je li politika EU, da Srbi, Hrvati, Bošnjaci i Albanci idu dalje, bez sučeljavanja sa zločinima? - Je li moguća stabilna regionalna suradnja po europskim standardima ako se jednostavno prijeđe preko zločina počinjenih tijekom ratova u bivšoj Jugoslaviji? Sudionici: - Dejan Jović, profesor - Vesna Teršelič, osnivačica i voditeljica Udruge Documenta – centar za suočavanje s prošlošću - Petar Lađević, profesor i jedan od osnivača Srpskog demokratskog foruma - Drago Kovačević, gradonačelnik Knina pred vojnu operaciju "Oluja" Tribinu će moderirati Filip Švarm, odgovorni urednik tjednika 'Vreme'. Događaj od 13 sati možete uživo pratiti OVDJE.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.