Thompson: Stižu mi i branitelji u 100 autobusa

27.06.2013. 14:53:33

U nedjelju 30. lipnja, u noći na dan kada Hrvatska ulazi u EU, Marko Perković Thompson na splitskom Poljudu održat će koncert. Bit će to produkcijski i organizacijski gledano, naveo je Thompson, rock spektakl za pamćenje, nešto što Hrvatska do sada vidjela nije. Čega se, naglasio je na splitskom press-susretu, ne bi posramili ni bandovi ranga AC/DC ili Iron Maidena. Nakon zagrebačkog Maksimira, koji je prije šest godina otvorio njegovu prethodnu koncertnu turneju, splitski je Poljud odabran kao startna točka nove, one na kojoj će se promovirati njegov friški album naziva “Ora et labora”. “Moli, radi” njegov je naziv u prijevodu, pojasnio je Thompson, s kojim smo nakon zajedničkog press-druženja u Bijelom salonu na Poljudu, imali ekskluzivan razgovor za Slobodnu Dalmaciju. Zašto baš ova nedjelja, zašto ne ona prije ili poslije? Može li se taj nastup dovesti u vezu s ulaskom Hrvatske u EU, krije li se tu neko dublje značenje? Ma nema to nikakve veze, moj koncert nema dodirnih točaka s ulaskom u EU. Svi kao nešto o tome znaju, osim nas. Brojni govore da je to naš namjeran odabir, da je to zadnji koncert pred gubitak suvereniteta, povod za događanje naroda. To su gluposti. Bit ću precizan, prva namjera nam je bila s turnejom startati u rujnu. Onda nam je iz Hajduka odgovoreno da su jedini slobodni termini predstojeća subota i nedjelja. S obzirom da se ovakvi koncerti tradicionalno organiziraju nedjeljom, nismo od tog termina željeli odustati. I to je prava istina.

Ostao je žal za travom

Očekuje vas svakako vatreno krštenje, Split ili voli ili ne voli, diže ili spušta prst. Poljudski je stadion posebna priča, njega pune samo najhrabriji. Što vi očekujete, ima li treme? Očekujem pravu atmosferu, odličan trosatni koncert, vrhunsku produkciju, nezaboravan start nove turneje i promocije albuma i puno ljudi, onih koji vole moje pjesme, prijatelja iz cijele Hrvatske. I ne, nemam straha, i zašto bih ga imao. Imam samo veliki izazov i ispunjenje tihe patnje još od mog posljednjeg poljudskog nastupa prije šest godina. Tada nismo dobili dozvolu za travu, i od tada mi je to ostalo kao velika želja. I sad se ispunila. Vjerujem u svoju publiku, jer imam pjesme koje ljudi vole. Vjerujem da će doći isto kao što su dolazili i u druge gradove u kojima sam održavao koncerte. I da ne vjerujem u sve to, ne bih se ni upuštao u ovakav izazov. Priča se kako iz županijskih centara HVIDR-e pristiže stotinjak autobusa s gostima iz cijele Hrvatske i volonteri udruge ‘U ime obitelji’? - Da, točno je. Organizatorima koncerta je najavljeno kako iz Hrvatske, BiH, zapadne Europe, organizirano dolaze brojni prijatelji, publika koju sam posjećivao tijekom karijere, sa željom da se družimo na koncertu za kojeg oni znaju koliko mi puno znači. Što će to konkretno publika doživjeti, a što do sada vidjela nije? Binu dugu 60 metara, 16 metara visoku, s više od 350 kilovata zvuka. Kompletni Poljud, znači bina, travnati teren i tribine bit će okupani svjetlom. To se do sada još nije dogodilo. Mislili smo na svaki detalj, bit će tu i agregati, nevjerojatna tehnika. Koncert će snimati CMC, neke TV kuće, radit ćemo i DVD. Postavilo se pitanje zaštite travnatog dijela terena... Trava će se pokriti, bit će zaštićena. Bit će samo jedna uska staza u sredini, što će voditi do male bine na centru terena, na kojoj će se dogoditi još nekoliko točaka.

Poljud pod istim uvjetima

Podosta se polemika vodilo oko pitanja dodjele poljudskog stadiona za organizaciju koncerta... Apsolutno tu nema mjesta ni za kakvu sumnju. Mi smo prostor dobili pod istim uvjetima kao i bilo koji drugi pjevač, klape ili netko tko tu želi nastupiti. Hajduku imamo namjeru dati donaciju od sto tisuća kuna, a isto tako ćemo određenu svotu novca donirati splitskoj bolnici. Hoće li to biti novci ili kupnja nekog uređaja, i kojem će to bolničkom odjelu biti dodijeljeno, o tom ćemo se naknadno dogovoriti. Šuška se da imate i specijalne goste? Recitalom pjesme “Maranatha”, autora msgr. Ante Ivasa, na bini će nam se pridružiti Zlatko Vitez. Bila mi je velika želja da dođe. Tu su i naši prijatelji, bogoslovi Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja iz Splita, koji su i inače gostovali na mom novom CD-u. Naravno i članovi KUD-a Filip Dević, koji gostuju u pjesmi “Geni kameni”. Hoće li početi standardno s Čavoglavama? Ne, koncert počinje vrlo efektno, “Sokolovim krikom”, skladbom s CD-a. A nakon nje dolazi pjesma “Dobro došli”, te slijedi tri sata novih i starih pjesama... Vaši su nastupi uvijek u kategoriji onih s visokim mjerama opreza, opterećeni bremenom neprihvatljivih ideologija. Kako to komentirate? Što se tiče određenih ideologija, mogu samo reći kako smatram da je to vrijeme ostalo daleko iza nas. Svi dobro znaju kako se na mojim nastupima nikada nisu javljali incidenti, u nedjelju želim pjevati sa svojim prijateljima, pjevat ćemo o našim vrijednostima. Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.