Tisuće dokumenata iz Zagreba dokazi na sudu protiv branitelja HVO-a

15.03.2015. 19:11:16

Tisuće dokumenata iz Zagreba dokazi na sudu protiv branitelja HVO-a Otkako je potpisan protokol između Državnog odvjetništva RH i Tužiteljstva BiH o suradnji i progonu počinitelja kaznenih djela ratnih zločina, koji su u lipnju 2013. potpisali tadašnji glavni državni odvjetnik Mladen Bajić i glavni tužitelj BiH Goran Salihović, vlasti Hrvatske nisu ni u jednome slučaju zatražile dokumentaciju vezanu za zločine počinjene na svome teritoriju, dok su istražitelji BiH prekopali tisuće stranica dokumenata vezanih za bivše pripadnike Hrvatskog vijeća obrane (HVO). Dva puta isti proces Hrvatske vlasti u BiH su po nalogu tadašnjih hrvatskih vlasti svu dokumentaciju isporučile u Zagreb. Kako doznajemo, djelatnici Tužiteljstva BiH mjesecima već borave u Državnome arhivu u Zagrebu gdje bez ikakvih ograničenja pregledaju dokumentaciju iz ratnog razdoblja, preuzimaju ovjerene preslike svega što je za njih važno. Dokumentacija koju bez ograničenja koriste i preuzimaju vezana je uz progon bivših pripadnika HVO-a, ali i dužnosnika hrvatskog naroda koji su bili angažirani u institucijama Hrvatske republike Herceg Bosne, doznaje se. 
Istodobno djelatnici hrvatskog DORH-a ne provode slične aktivnosti u BiH u bošnjačkim arhivama s građom iz ratnog doba. Temeljem navedene "suradnje" DORH-a i Tužiteljstva BiH, već je pokrenuto nekoliko kaznenih postupaka protiv časnika HVO-a, a po dostupnim informacijama pripreme za podizanje više optužnica su u završnoj fazi. Poseban apsurd je da sukladno Protokolu RH može preuzeti postupak procesuiranja svojih državljana koje je optužilo Tužiteljstvo BiH, ali neovisno o tome, BiH Tužiteljstvo zadržava pravo da bez obzira na postupak u Hrvatskoj, za iste osobe može voditi i pravosudni postupak u BiH. Dakle, iste osobe mogu biti progonjene dva puta u dvije države. Istodobno DORH temeljem Protokola s Tužiteljstvom BiH nije podigao ni jednu kaznenu prijavu protiv nekadašnjih oficira JNA, Bošnjaka i Srba u BiH zbog sudjelovanja u agresiji na RH. Opće je poznato da je više Bošnjaka časnika Armije BiH, a prije toga oficira JNA sudjelovalo u agresiji na RH, kao da i su odgovorni za masovne zločine, etničko čišćenje i pokolje nad Hrvatima u BiH, od generala Sefera Halilovića, Atifa Dudakovića, Fikreta Muslimovića, Selme Cikotića, Refika Lende te mnogih drugih. Zločinački pothvat Po navodima koje smo dobili od predstavnika udruga domovinskog rata u BiH, ovi su potezi koordinirani od bošnjačkih centara moći u BiH, a cilj im je kriminalizirati cijeli HVO i njegovu ulogu u ratu u BiH, kao i redefinirati istinu o ratnim događanjima u BiH, čega bi institucije RH, ali i Hrvata u BiH itekako trebale biti svjesne. Dok su hrvatski časnici HVO-a prepušteni najčešće sami sebi te na nemilost organiziranom pripremanju profesionalnih lažnih svjedoka koji su potpora Tužiteljstvu BiH, službeni Zagreb i državne institucije RH svojim postupcima omogućavaju ove postupke i procese koji nerijetko vode k dokazivanju projekta 'zajedničkog zločinačkog pothvata' što u hrvatskim braniteljskim udrugama s gnušanjem odbijaju, te istodobno prosvjeduju što su svi dosadašnji procesi protiv bošnjačkih pripadnika Armije BiH okončani s potvrdom individualne krivnje.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.