Titovi zločini u Zagorju: Počela iskapanja na području Maceljske gore, u općini Đurmanec

14.05.2020. 09:44:00

Ministarstvo hrvatskih branitelja, uz sudjelovanje drugih nadležnih institucija od ponedjeljka, 18. svibnja 2020. započinje s terenskim istraživanjima, odnosno probnim iskapanjima na području općine Đurmanec.

Nastavno na netom započetu ekshumaciju žrtava poslijeratnog razdoblja na području općine Brdovec u Zagrebačkoj županiji, Ministarstvo hrvatskim branitelja započinje s provedbom aktivnosti terenskog istraživanja na području Krapinsko-zagorske županije.

Temeljem Zakona o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja i prikupljenih operativnih saznanja, Ministarstvo hrvatskih branitelja, uz sudjelovanje drugih nadležnih institucija od ponedjeljka, 18. svibnja 2020. započinje s terenskim istraživanjima, odnosno probnim iskapanjima na području općine Đurmanec, priopćilo je Ministarstvo branitelja.

S obzirom da će terensko istraživanje uključivati složenu obradu više lokacija na širem području Općine, odnosno Maceljske gore, aktivnosti se planiraju kroz duže razdoblje.

Izvidi na širem području Općine provedeni su tijekom rujna 2019. godine u svrhu prikupljanja dodatnih operativnih saznanja. Terenski izvidi koji uključuju obilazak te snimanje iz zraka lokacija poduzimaju se s ciljem što bolje pripreme za terenska istraživanja koja provodi.

Sve aktivnosti provode se sukladno uputama i preporukama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske s obzirom na aktualnu epidemiološku situaciju.

Javnost će pravodobno biti obaviještena o svim fazama i rezultatima provedenih terenskih aktivnosti putem mrežnih stranica Ministarstva hrvatskih branitelja.

Izvor: Narod.hr

Izvorni autor: mt/Foto: fah; fotomontaža: narod.hr

Autor: