Tjedan sestrinstva i primaljstva od 5. do 12 svibnja u KBC "Sestre milosrdnice"

05.05.2022. 09:43:00

ZAGREB, 5. svibnja 2022. (Hina) - Tjedan sestrinstva i primaljstva obilježit će se od 5. do 12. svibnja u zagrebačkom KBC-u "Sestre milosrdnice", uz ovogodišnju poruku da je sestrinstvo najvrjedniji dio zdravstvenog sustava Hrvatske.

U okviru Tjedna sestrinstva i primaljstva održava se Međunarodni dan primaljstva, 5. svibnja i Međunarodni dan sestrinstva, 12. svibnja, a iz KBC-a "Sestre milosrdnice" poručili su da na taj način širu javnost žele podsjetiti na ključnu ulogu koju imaju medicinske sestre i primalje u održavanju zdravlja ljudi.

Program Tjedna sestrinstva i primaljstva podijeljen je u dva dijela pa će jedan dio biti namijenjen medicinskim sestrama i primaljama KBC-a "Sestre milosrdnice", a drugi njezinim pacijentima i posjetiteljima.

Svim zainteresiranim pacijentima i posjetiteljima 'Vinogradske' medicinske sestre i primalje će mjeriti krvni tlak i razinu šećera u krvi, a javnozdravstvena akcija održavat će svaki dan u Tjednu sestrinstva i primaljstva od 9 do 12 sati ispred bolnice.

Radi poticanja kohezije i pripadnosti sestrinstvu i primaljstvu za sve medicinske sestre i tehničare bit će organizirana tematska predavanja kojima se ohrabriti i osnažiti primaljstvo i sestrinstvo te dati do znanja svakoj medicinskoj sestri i tehničaru, kao i primalji, da imaju nezamjenjivu ulogu u zdravstvenom sustavu Hrvatske, istaknuli su organizatori.

Međunarodni tjedan sestrinstva i primaljstva održava se uoči Međunarodnog dana sestrinstva, 12. svibnja, u spomen na dan rođenja utemeljiteljice i začetnice modernog sestrinstva Florence Nightingale.

U hrvatskom zdravstvenom sustavu radi oko 31.000 medicinskih sestara i tehničara, tako da oni čine najbrojniju profesionalnu skupinu s udjelom od oko 43 posto u sustavu.

Po podacima statističkog ljetopisa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u 2018. godini u Hrvatskoj je bilo 380 medicinskih sestara visokog stupnja stručnog obrazovanja, 7248 prvostupnica sestrinstva te 23.523 sestara sa srednjom stručnom spremom. Također, krajem iste godine u Hrvatskoj je bilo 1771 primalja, no sada je taj broj nešto manji.

Međunarodni dan primaljstva, 5. svibnja, prilika je za podsjećanje da je primaljstvo jedna od najstarijih medicinskih struka. Prva primaljska škola na našim prostorima počela je s radom u Zadru davne 1821., a prvi zabilježeni zapisi o primaljstvu potječu još iz Dubrovnika iz 13. stoljeća.

(Hina) xbdj ybdj

Izvor: Hina.hr

Izvorni autor: HINA/Foto: Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.