Tjednik ‘Novosti’: Tko su ljudi koji rade za njega i otkud se još financira, osim iz proračuna?

30.04.2020. 16:47:00

Savjet za nacionalne manjine na sjednici održanoj 21. travnja, donio je odluku o dodjeli sredstava za programe udruga i ustanova nacionalnih manjina, u sklopu koje je Srpskom narodnom vijeću (SNV) pripalo 4.537.000,00 kuna.

Kako je izdavač tjednika Novosti SNV, one su dobile 3.600.000,00 kuna, što je iznos koji već godinama dobiva iz Državnog proračuna Republike Hrvatske.

Novosti su politički tjednik srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj koji je pokrenut u prosincu 1999. godine, a prvi puta je na štandovima dostupan od 2009. godine, kada daje veći prostor kolumnama, pa mu se pridružuju bivši novinari splitskog tjednika Feral Tribune.

Ovaj tjednik izlazi u 52 broja godišnje, a naklada mu je 6200 primjeraka te se prodaje u Republici Hrvatskoj i inozemstvu. Glavni urednik je Nikola Bajto, a njegove zamjenice Tamara Opačić i Andrea Radak.

Među izvršnim urednicima su Goran Borković, Petar Glodić i Boris Postnikov, a kolumnisti su Boris Dežulović, Viktor Ivančić, Sinan Gudžević, Boris Rašeta i Marinko Čulić.

Prema impressumu u Novosti priprema 40 ljudi među koje su ubrojani grafički urednici, dizajneri i tajnik redakcije.

Povremeni gostujući autori ovog tjednika su Dragan Markovina, Dejan Jović, Budimir Lončar, Nadežda Čačinović, Vesna Teršelić, Rade Šerbedžija, Velimir Visković, Jurica Pavičić i drugi, a u fokusu javnosti nalazi se uglavnom zbog kontroverznih parafraziranja i fotomontaža, a kritičari poput Hrvatskog helsinškog odbora zamjeraju mu neobjektivnost, izrugivanje i uvredljivost.

Portal Narod.hr izvještavao je tjednik Novosti godinama izražava netoleranciju prema većinskom hrvatskom stanovništvu, dok reakcije institucija izostaju.

Izdašne donacije američke zaklade koja je Tuđmana prozivala diktatorom

Zanimljivo je kako Novosti, osim što dobivaju preko 3 milijuna iz Državnog proračuna RH, posljednje četiri godine dobivaju izdašne donacije nevladine organizacije National endowment for democracy (NED) koja je najpoznatija po suorganiziranju u “Narančaste revolucije”, svrgavanju demokratski izabranog slovačkog premijera Vladimira Mečiara 1998. godine i etiketiranju prvog predsjednika Republike Hrvatske Franju Tuđmana diktatorom.Novosti su od te organizacije 2016. godine dobile 45.000 dolara, 2017. 40.000 dolara, a 2018. i 2019. godine po 80.000 dolara. taj su novac dobili u sklopu projekta “Promicanje problema manjina putem internetskih medija”, a fokus je stavljen na “poticanje konstruktivne javnu rasprave o statusu manjina, istodobno proširujući doseg i utjecaj portala”.

Uz to, Novosti su 2018. bile jedini medij iz Europe među četiri finalista za nagradu Freedom of Expression Awards koju dodjeljuje neprofitna organizacija Index on censorship, a koje među svojim donatorima navodi Otvoreno društvo Georgea Sorosa, Europsku komisiju, Facebook, Švedsko veleposlanstvo, UNESCO, Twitter i druge.

SNV, Pupovac i sukob interesa

Podsjetimo, 2016. godine u odluci o dodjeljivanju ovih sredstava kao član Savjeta za nacionalne manjine sudjelovao Milorad Pupovac, ujedno predsjednik SNV-a, što je bio očiti sukob interesa. Zanimljivo je da je, usto, Milorad Pupovac tada bio član saborskog Odbora za nacionalne manjine, koji kontrolira način na koji se troše dodjeljena sredstva. Dakle, sam je Pupovac bio u tijelu koje dodjeljuje sredstva, koje prima sredstva te tijelu koje nadgleda dodjeljivanje sredstava. Zbog ovog je slučaja udruga U ime obitelji prijavila Milorada Pupovca Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa, temeljem kojeg je i pokrenut postupak protiv njega.

Foto: U ime obitelji

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa u veljači 2019. godine donijelo odluku je da je saborski zastupnik Milorad Pupovac, predsjednik SDSS-a prekršio Zakon o sukobu interesa jer se kao član Savjeta za nacionalne manjine 5. svibnja 2016. nije izuzeo od glasovanja na sjednici Savjeta na kojoj je donijeta odluka o rasporedu proračunskih sredstava, među inim, i Srpskom narodnom vijeću (SNV) , kojem je ujedno i predsjednik.

Inače, u srpnju 2019. novi predsjednik Srpskog narodnog vijeća postao je saborski zastupnik Boris Milošević, dok je Milorad Pupovac, koji je 22 godine bio na čelu, sada predsjednik Savjeta SNV-a.

Izvor: Narod.hr

Izvorni autor: Stjepko Vladić, FOTO:Narod.hr, fah

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.