Tko će biti kandidati za župana Splitsko-dalmatinske županije?

20.02.2021. 15:31:00

Tri mjeseca su do lokalnih izbora u Hrvatskoj kada će se birati gradonačelnici, župani i zastupnici u Gradskim skupštinama gradova i županijskim skupštinama županija. U Splitsko-dalmatinskoj županiji tako se očekuje sučeljavanje jakih kandidata i neizvjesni izbori za župana. 

HDZ će za svog kandidata gotovo sigurno odabrati dosadašnjeg župana Blaženka Bobana koji je na tom mjestu naslijedio HDZ-ovog Zlatka Ževrnju. Prije nego je postao župan, Boban je bio gradonačelnik Solina od 2006. do 2017. godine. Smatra se kadrom trenutnog političkog tajnika HDZ-a Ante Sanadera. Boban je član Središnjeg odbora HDZ-a, a bio je i član Visokog časnog suda te stranke. Od prosinca 2015. do listopada 2016. bio je saborski zastupnik. 

SDP trenutno nema sigurnog kandidata, ali se spominje ime županijskog vijećnika Danijela Kukoča koji predsjedava i stranačkim savjetom za okoliš. 

Što se pak Mosta tiče, najizgledniji kandidat za župana je saborski zastupnik Miro Bulj, koji je zasigurno najjače Mostovo ime kada se govori o Dalmaciji, piše Dalmacija News.

Prema tvrdnjama istog portala, Domovinski pokret najvjerojatnije u utrku za župana šalje Matu Šimundića, predsjednika njihovog kaštelanskog ogranka. Kandidatura ovog profesora hrvatskog jezika i teologa, oca petero djece, prijedlog je županijske stranačke organizacije, a on osobno ima veliku podršku unutar DP-a za ovu neizvjesnu utrku. Potporu će mu na terenu pružiti snažna stranačka infrastruktura koju je Domovinski pokret u kratkom vremenu uspio izgraditi.

Gradonačelnik Vrgorca i čelnik stranke Nezavisna lista mladih, Ante Pranić također će navodno u utrku za župana. Podsjetimo, Pranić je bivši saborski zastupnik Mosta koji je u rujnu 2019. zajedno s bivšim živozidašem Marinom Škibolom i bivšim mostovcem Tomislavom Panenićem osnovao u Saboru novi Klub zastupnika “Nezavisna lista mladih”.

Izvor: Narod.hr

Izvorni autor: sv/Foto: fah, snimka zaslona Fotomontaža: narod.hr

Autor: