TKO GAZI ZASTAVU NA GIGIJEVOM GROBU?

17.11.2018. 09:41:45

TKO GAZI ZASTAVU NA GIGIJEVOM GROBU? UPLAKANA SUPRUGA: ‘Trgaju mu zastavu koju je 23 godine nosio na kolicima’ Melanija Bišćan, supruga hrvatskog veterana Domovinskog rata i 100-postotnog ratnog vojnog invalida koji je 23 godine proveo u kolicima, ne može prežaliti njegovu nedavnu smrt koja je potresla cjelokupnu braniteljsku populaciju. Marijan Bišćan – Gigi, kao dragovoljac Domovinskog rata, Hrvatskoj je dao sve što je mogao dati. Na samom koncu zavidnog ratnog puta, Gigi je 11. listopada 1995. godine u oslobodilačkoj operaciji Južni potez u mjestu Sitnice u BiH teško ranjen. Amputirane su mu obje noge te ga je lječnička komisija proglasila stopostotnim ratnim vojnim invalidom prve skupine.

Za izniman doprinos u Domovinskom ratu više puta je odlikovan. Tijekom izvršenja zapovjedi dana 11. listopada 1995.,u akciji Južni potez Marijan Bišćan je pokazao veliku hrabrost i odlučnost po rizik vlastitog života. Upravo zato od hrvatske predsjednice odlikovan je Redom Nikole Šubića Zrinskog za junački čin u Domovinskom ratu.

“Znate, iako je bio teški invalid, naša je obitelj izuzetno funkcionirala. Za mene, moju kćer i sina, uvijek je prvo bio Marijan, pa tek onda kolica. Godinama, njegova je invalidnost bila nešto s čime smo najnormalnije živjeli. I skladno, prvenstveno skladno. Djeca i ja smo imali razumjevanja kada je on potraživao pravdu za ratne invalide, pa je tako veliki broj dana proveo u šatoru. Želim istaknuti, kako je moj Marijan punih 23 godine, od kako je dobio kolica, na njima nosio zataknutu zastavicu. To ga je činilo sretnim i vremenom postalo njegov zaštitni znak”, ispričala nam je Marija Bišćan.

Tko gazi zastavu na Gigijevom grobu?

“Toliko je volio tu zastavicu da smo mu je nalijepili na lijes kada je umro. Ona je bila dio njega, po njoj je bio prepoznatljiv, pa smo zato odlučili na grobu napraviti mali “jarbol” od inoxa na kojem smo postavili zastavicu… Međutim…”, pokušala je problem objasniti Melanija koju su svladale suze i koja se zbog toga ispričavala:

“Tu zastavicu netko konstantno trga i gazi. Unazad par mjeseci, sigurno sam je našla sedam puta ili bačenu, ili strganu dršku, ili zgaženu… Ne znam shvaćate li koliko mi to teško pada? Ja još nisam preboljela njegovu smrt niti prihvatila da ga nema, a netko mi ovako ružno soli ranu oskvrnjujući njegov grob”, kazala je naša sugovornica koja dodaje kako ne zna je li u pitanju nešto osobno, jesu li u pitanju samo obični vandali ili se naprosto radi o nekome tko ne voli hrvatsku zastavu.

“Požalila sam se upravi Mirogoja, međutim oni kažu kako nemaju dovoljno novaca da bi sve pokrivali video nadzorom, ali se barem nadam da će pojačati noćne čuvare za koje također tvrde da ih nema dovoljno. Ja samo znam da gubim snagu… Često odlazim na njegov grob tražeći utjehu jer mi strašno nedostaje. A onda me svaki put dočeka jeziv prizor zbog kojeg se kući vratim potpuno slomljena. Moj Marijan nije ovo zaslužio”, kazala je za kraj uplakana Melanija.  

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.