Tko govori istinu o broju Muslimana u HV-u - muftija Hasanović ili dokument MORH-a?

16.01.2015. 12:04:28

Ovih smo dana u medijskom prostoru svjedočili izjavi Muftije islamske zajednice u Republici Hrvatskoj Aziza Hasanovića, prema čijim je navodima "u Domovinskom ratu Hrvatsku branilo 25 tisuća Muslimana koji su bili u HV-u". Nakon lansiranja u javnost, ova se izjava danima vrti u eteru i nitko se ne pita za njezinu vjerodostojnost. Međutim, nekima nije promaklo da je ovo pitanje već ranije spominjano u nekim publikacijama. Tako u knjizi prof. dr. Miroslava Tuđmana "Informacijsko ratište i informacijska znanost" na stranici 183. stoji da je ukupan broj Muslimana u HV-u bio 928 (i brojkom: devetsto dvadeset i osam). tudjman_muslimani_hv Prof. Tuđman ovaj podatak iznosi pozivajući se na dokument MORH-a koji se zove "Evidencija pripadnika muslimanske narodnosti u HV tijekom ratnog razdoblja", i zaveden je pod klasom 023-03/04,03/01. Dvojbeno je kome uopće vjerovati. Medijima koji su u eter lanisrali izjavu o "25 tisuća Muslimana u HV-u" ili klasificiranom dokumentu MORH-a prema kome je "ukupan broj Muslimana u HV-u bio 928". Zanimljivo je kako je ovu izjavu prenio medij kojim upravlja svećenik Vrhbosanske nadbiskupije na privremenom radu u Zagrebu. Nebitno, koji su i kakvi razlozi naveli muftiju Hasanovića da u javnost iznese brojku od 25.000 Muslimana u HV-u. Bitno je da je novina koja je ovo objavila trebala provjeriti što o tome kažu službeni izvori. U protivnom, riječ je o ciljanim pokušajima manipuliranja. Iz kakvih pobuda - manje je bitno.   R.H. Izvorni članak možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.