Tko je bio George Floyd, čovjek čija je tragična smrt dala povod ekstremnoj ljevici za divljanje po američkim gradovima?

04.06.2020. 16:10:00

Sjedinjenim Američkim Državama i dalje traju dobrim dijelom nasilni prosvjedi zbog ubojstva’ Afroamerikanca Georgea Floyda. Nažalost, prosvjedi su se vrlo brzo pretvorili u nasilne prosvjede, a prosvjednici, barem tako tvrde i neki ”hrvatski” mediji, traže pravdu za Georgea. Nije jasno o kakvoj pravdi govore i kakvu pravdu traže prosvjednici ako se policajac koji je Floyda gušio nalazi u zatvoru pod optužbom za ubojstvo, dakle, prepušten je američkom pravosuđu? Što drugo prosvjednici od ”pravde za Floyda” mogu očekivati, osim ako be žele da im vlasti izruče bivšeg policajca kako bi ga oni smaknuli i tako izvršili pravdu na svoj način? Ponovimo još jednom optužen je bivši policajac Derek Chauvin te još trojica njegovih kolega koje se tereti za suučesništvo i nečinjenje.

Kako smo već spomenuli prosvjedi su postali iznimno nasilni, pljačka se, otima, pali, a neki prosvjednici tuku nedužne građane, ima i mrtvih. Prosvjede navodno predvode ekstremistički ljevičarski pokreti, poput Antife, pokret koji za koji je predsjednik Donald Trump najavio da će ga proglasiti terorističkom organizacijom, Black Lives Matter te neki drugi.

S obzirom na sve što se u SAD-u događa, s obzirom na nasilne prosvjede, nužno je zapitati se tko je bio George Floyd, koji je umro ili je ubijen s 46 godina?

Kako je pokazala obdukcija Floyd je umro od zastoja srca te je bio zaražen koronavirusom. Da je bio zaražen očito nije znao inače ne bi izlazio van iz kuće, ili možda ipak bi? U izvješću se navodi da je imao brojne masnice i posjekotine na glavi, licu, ustima, ramenima, rukama i nogama, ali ne postoji dokaz da je bilo koja od tih ozljeda bila smrtonosna.

U izvješću dr. Andrewa Bakera stoji da je Floydov vrat bio pritisnut kad je Chauvin koljenom nasjeo na žrtvu i tako je držao više od osam minuta, ali se u zaključku to ne spominje kao izravan uzrok smrti. Floyd je bio srčani bolesnik te je patio od visokog tlaka…

George Floyd je rođen u Sjevernoj Karolini, odrastao u Houstonu, u američkoj saveznoj državi Teksas. U mladim danima bio je sportaš, a istaknuo se u američkom nogometu i košarci.

Kako se prije šest godina doselio u Minnesotu, radio je kao čuvar u noćnim klubovima i restoranima.

Floyd je iza sebe ostavio dvije kćeri, od 6 i 22 godine.

Zašto je zapravo Floyd uhićen?

Zbog pandemije koronavirusa, a kako smo već pisali, i sam je bio zaražen, ostao je bez posla, 25. je svibnja krenuo kupiti cigarete u lokalnoj trgovini, čovjeku na blagajni dao je novčanicu od 20 dolara. Blagajniku se učinilo da je novčanica lažna te je pozvao policiju i sve je krenulo, a nakon njegove smrti i eskalirao do razmjera kojem se kraj ne nazire.

No, iza Floyda vuku se kontroverze o kojima se u uvjetno rečeno hrvatskim medijima ne piše, a o čemu piše dio američkih medija i portala.

Kako smo već spomenuli godine 2014. Floyd se preselio u Minneapolis kako bi ostvario novi početak nakon što je pušten iz zatvora u Houstonu, dakle, Teksasu, a nakon uhićenja zbog teške pljačke iz 2007. godine.
Priznao je krivnju za ulazak u ženinu kuću, uperio pištolj u njen trbuh te je pretražio dom za drogu i novac.

Prema sudskim zapisima Floyd je osuđen na 10 mjeseci zatvora zbog manje od jednog grama kokaina u pritvoru u prosincu 2005 godine.  Prethodno je bio osuđen na osam mjeseci zbog istog prekršaja, Floyd je uhićen 2002 godine zbog prekršajnog posjeda i odslužio 30 dana zatvora.

Imao je još jednu krađu u kolovozu 1998. godine.

Dakle, od ranije je bio poznat policiji. Sve to naravno, ne znači da ga je policajac imao pravu gušiti ga na cesti i oglušiti se na njegove vapaje, policajac je, kako smo već spomenuli, optužen za ubojstvo, no, divljanje ne prestaje u SAD-u i mirni građani te ogromne države ne mogu imati svoj mir i ne mogu se vratiti svom životu na koji su navikli, oni nisu krivi za skandalozno ponašanje jednog čovjeka, pa makar on bio policajac, koji će ionako odgovarati za svoj zločin.

Izvor: Narod.hr

Izvorni autor: Miroslav Herceg/Foto: Snimka zaslona

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.