Tko je Kajtazi, kojeg je Horvat prozvao za nebrigu o romskim manjinama?

02.09.2021. 10:38:00

U emisiji uživo na N1 gostovao je Franjo Horvat koji je oštro kritizirao Kajtazija govoreći da on ima državni novac te da je sve potkupio.  

Franjo Horvat je predsjednik Saveza hrvatskih Roma Bajaša i predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine Koprivničko-križevačke županije. 

U emisiji je komentirao rad saborskog zastupnika Veljka Kajtazija te naglasio da Kajtazi jako malo radi za Bajaše.

“Što se tiče integracije Roma, uopće nisam zadovoljan. To je moje mišljenje i mišljenje većine Roma, a i ne-Roma. Čovjek koji je u Saboru već 10 godina i koji odlučuje o svemu što se tiče Roma, skoro ništa nije odradio”, kazao je Horvat.
Smatra da bi prvo trebalo stambeno zbrinjavati obitelji, da bi djeci iz tih obitelji kasnije bilo lakše.

‘Uz veliki problem iz prošlosti, glavni razlog je činjenica da integracijom, zakonom i proračunima, gotovo svim što je vezano uz Rome odlučuje samo jedna osoba. To je saborski zastupnik Veljko Kajtazi. I tu bi država morala nešto promijeniti’, rekao je te dodao: Što god Kajtazi sa suradnicima odluči, to tako i je. On ima državni novac, potkupio je sve.., a ja nisam imao mogućnosti pobijediti, bez obzira što nas Roma Bajaša ima 90 posto, a njih samo 10 posto.’ 

Horvat je istaknuo da se Romi Bajaši neće moći izjasniti kao Bajaši na nadolazećem popisu stanovništva.
“Kakva je to integracija ako sad za par dana imamo popis stanovništva i nemamo mogućnost mi kao Romi Bajaši zaokružiti da smo Bajaši? Sve piše, ali Bajaši ne. To je Veljko Kajtazi osobno, vjerujem da je htio sve iskamuflirati, jer želi dati do znanja da su svi Romi ujedinjeni i da smo kao jedan, što nije točno”, kazao je Horvat, ističući da bi država to trebala prepoznati i promijeniti.

Tko je Veljko Kajtazi?

Veljko Kajtazi je saborski zastupnik dvanaest nacionalnih manjina, čiji je i sam član. Ovo mu je već četvrti mandat od 2011. godine.

Rođen je u Kosovskoj Mitrovici. Po struci je inžinjer elektrotehnike. Završio je Višu trenersku školu u Splitu i Vojnu akademiju u Sarajevu.Trener je karatea. Pri Županijskom sudu u Zagrebu položio je ispit za stalnog sudskog tumača za romski jezik.

Osnivač je i prvi predsjednik Saveza Roma u Republici Hrvatskoj ‘KALI SARA’, koji djeluje od 2007. Bio je blizak i usko je surađivao sa bivšim gradonačelnikom Zagreba Milanom Bandićem. U imovinskoj kartici se navodi kako ima 55 000 eura i 100 000 kuna ušteđevine, dok njegova izvanbračna partnerica posjeduje ušteđevinu od 25.000 eura ostvarenu prodajom imovine.

Kajtazi je već niz godina zastupnik austrijske, bugarske, njemačke, poljske, romske, rumunjske, rusinske, ruske, turske, ukrajinske, vlaške i židovske nacionalne manjine.
Na izborima zastupnika za manjine u srpnju 2020. godine dobio je 3.745 glasova od ukupno 4.823 birača. 

Kajtazi je u siječnju pozvao Sabor da prihvati prijedlog Židovske općine (koja je okupila predstavnike različitih političkih opcija) da se u saborsku proceduru stavi zakonski prijedlog “o zabrani i kaznenom kažnjavanju upotrebe ustaških obilježja i znakovlja, nijekanja koncentracijskih logora smrti i veličanja ustaških zločina’
Podršku su dobili od zastupnika Peđe Grbine iz SDP-aMilorada Pupovca iz SDSS-a te Kreše Beljaka iz Kluba zastupnika HSS-a i HSU-a.

Val nasilja među romskom manjinom

Kada je riječ o slučaju djevojčice (2,5 god.) koja je preminula od posljedica teškog zlostavljanja romske obitelji iz Nove Gradiške jedino što je Kajtazi komentirao za Dnevno.hr je: ‘kako zdrava osoba ne može to napraviti’.

Taj nemili događaju zgrozio je cjelokupnu javnost. 

Krajem ovog mjeseca je u naselju Parag nedaleko od Čakovca, u Međimurskoj županiji, došlo do tučnjave više osoba u romskom naselju. Ukupno šest osoba dobilo je prostrjelne rane, dok je jedna osoba preminula. Tri osobe su bile u bjegu, ali su lišeni slobode, zahvaljujući PU međimirskoj i djelatnika ATJ Lučko.

Iz PU Međumurske su komentirali da su unatrag mjesec dana imali 41 intervenciju samo u tom naselju.

Kajtazi je povodom nemilog događaja izjavio :’ Upozorio sam ministra Božinovića da bi se mogla dogoditi tragedija, ali nije me slušao. I evo, dogodila se ‘.

Kajtazijeve izjave je osudio Savjetnik ministra Vladimir Faber komentirajući da se tu radi o najobičnijem politikantstvu i izbjegavanju vlastite suodgovornosti.

‘Svi bismo se trebali zapitati kakvo je stanje u tim romskim naseljima i što je potrebno poduzeti, a ne samo zvati policiju, jer policija dolazi kao reakcija na događaje. Mi moramo djelovati na uzroke koji pogoduju nastanku kriminaliteta’, upozorio je Faber.

Izvor: Narod.hr

Izvorni autor: mb/Foto: Fah, snimka zaslona; Fotomontaža: Narod.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.