Tko je žena koja glumi medicinsku sestru u Obrovcu?

25.04.2019. 17:16:31

Tema dana u Hrvatskoj je slučaj nadrealnog liječnika i medicinske sestre iz Obrovca. Sve je počelo nakon što je emisija “Provjereno” Nove tv objavila najavu priloga koji će se emitirati večeras. Tema emisoje Provjereno je ordinacija obiteljske medicine liječnika Gorana Jusupa u Obrovcu. Njegov nastup i uvredljiv rječnik šokirali su javnost, kao i mlada žena Veronika Pecolaj, koja se u njegovoj ambulanti predstavlja kao medicinska sestra iako ni sama ne zna gdje je završila medicinsku školu. Kako se može vidjeti u najavi, ona nije znala novinaru odgovoriti na pitanje gdje se školovala za medicinsku sestru. “U Zadru”, odgovorila je. “U kojoj školi?” “Ne sjećam se iskreno. Hvala Bogu pa sam zaboravila. Ne želim se ni sjećati jer sam imala loše iskustvo s tom školom”, rekla je. “Koju? “Pa medicinsku školu, rekla sam vam to već jednom. Što vi na ušima sjedite?”, obrušila se novinara.

Nakon nekoliko trenutaka 25-godišnja “medicinska sestra” rekla je da je medicinsku školu Vladimira Nazora u Zadru (koja nije medicinska, već gimnazija) završila 2006. ili 2007. godine. “Neka ljudi govore što hoće i neka lažu što hoće, ali ja sam ono što jesam”, odgovorila je. U međuvremenu je stigla potvrda iz Hrvatske komore medicinskih sestara kako u njihovu registru nema osobe pod njezinim imenom i da bez njihov licence ne može raditi kao medicinska sestra. Veronika Pecolaj, po svemu sudeći, uopće nije medicinska sestra iako se “Provjerenom” predstavila upravo tako. Njezin Facebook profil, međutim, otkriva da je doktoru Jusupu, s kojim je navodno i u ljubavnoj vezi, u više navrata tražila medicinsku sestru. Uvjeti su bili da je iz Benkovca, da je marljiva i vrijedna te da sluša doktora. Prema onome što se može pronaći na njenom Facebooku, sestru za doktora Jusupa traži od kraja listopada 2018. Kada joj je prije dva dana jedan Facebook prijatelj napisao: “Što će mu druga kad si ti tu”, odgovorila je: “E da nisi Goranov zet. Pljunila bi ti svašta u lice.” Na Facebooku “medicinske sestre” Veronike Pecolaj može se naći još zanimljivih objava, poput one otprije nešto manje od dva mjeseca, u kojem je podijelila svoja razmišljanja o “šmrkanju bijelog”. “CELI OBROVAC SMRĆE BELO JOOOOJ, CELI OBROVAC SMRĆE BELO JOOOOJ PRODAJ STOKU DA KUPIMO KOKU PAJDO MOJA UHVATI NAS PLAVI OBROVAČKI ĐAVOLI JOOOOJ…”, glasi status samoprozvane medicinske sestre.

Na Veroniku Pecolaj i doktora Gorana Jusupa pacijenti se, prema pisanju Slobodne Dalmacije, žale već mjesecima. Izgubili su gotovo tisuću pacijenata u zadnjih pola godine, a epilog ovog kaosa u obrovačkom Domu zdravlja je otkazivanje ugovora nakon dvije izvanredne inspekcije u ambulanti doktora Jusupa. Kako su za Slobodnu jučer potvrdili u zagrebačkoj direkciji HZZO-a, u studenome prošle godine obavljen je prvi nadzor, i to zbog prijave pacijenata koji su se žalili na otežano ostvarivanje prava na zdravstvenu zaštitu. Naime, Jusupa su njegovi pacijenti prijavili da ne radi svoj posao kako treba. Već prvom kontrolom utvrđeno je kršenje ugovornih obveza, a dr. Jusupu je izrečena mjera kojom je trebao ispraviti sve nepravilnosti do nove kontrole u siječnju 2019. godine. Kako u zadanom roku probleme nije riješio niti se očitovao na išta od onoga što mu se stavlja na teret, temeljem procjene HZZO-a da bi nastavak ugovora izazvao štetne posljedice za pacijente i sam Zavod, pokrenut je postupak raskida ugovora. Doktor Jusup u ambulanti će raditi do 30. travnja kako bi Dom zdravlja Zadarske županije, u čijim je prostorima radio kao koncesionar, imao dovoljno vremena pronaći novog liječnika. U Obrovcu nitko nije iznenađen ovakvim raspletom priče oko nekad poznatoga gradskog liječnika, za kojega svi njegovi pacijenti tvrde da je godinama radio bez mrlje i kao dobar stručnjak nekonvencionalnog pristupa. Kao koncesionar u obrovačkom Domu zdravlja Jusup radi već 22 godine, godinama je tamo imao 1300 pacijenata i na njega ni u HZZO-u, ni u Domu zdravlja nije bilo posebnih pritužbi. Sve do prošle godine. Iako nitko od njegovih pacijenata ne želi javno govoriti o tome što se dogodilo, kažu kako su svemu kumovale životne tragedije i bolesti, nakon čega doktor više nije isti čovjek.

Pacijentica: Došla je ova koja se predstavlja kao medicinska sestra. Ona vrijeđa ljude, uputnice nisu dobro napisane…

“Sve je donekle funkcioniralo dok je u ambulanti bila sestra Ružica koja je držala sve konce u svojim rukama. Nakon što je ona otišla u mirovinu, mislim da je to bilo čak i prije roka jer više nije mogla, došla je nova medicinska sestra iz Benkovca. Međutim, i ona je izdržala jako kratko, a nakon nje došla je ova koja se predstavlja kao medicinska sestra. Nju je doktor doveo, zove je medicinskom sestrom, ali sasvim je jasno da ona s medicinom nema nikakve veze. Otad više ništa ne funkcionira, nekoliko su me puta vraćali iz Zadra zbog uputnica koje nisu bile napisane kako treba. A što se te navodne sestre tiče, telefonski je vrijeđala ljude, s njom se nije moglo uopće komunicirati. Zato smo otišli kod druge liječnice, kao i stotine drugih koji su bili kod njega u ambulanti. Kod njih je ostao samo onaj tko nema gdje”, govori jedna pacijentica iz Obrovca. Njezine riječi potvrđuju u direkciji HZZO-a: od 1300 pacijenata, u zadnjih šest mjeseci ostalo je svega njih 400, dok su drugi svoje liječničke kartone prebacili u susjedna mjesta ili sat vremena udaljeni Zadar. U srijedu su novinari Slobodne Dalmacije pokušali razgovarati s doktorom Jusupom, međutim, na telefon se javila mlađa žena koja se predstavila kao “medicinska sestra u ambulanti i doktorova zaručnica”. Doktora nije željela dati na telefon, uz objašnjenje kako sve mogu nju pitati. “Nije istina da se pacijenti žale na nas, to nam je netko smjestio”, rekla je dodajući kako nije istina ni to da je HZZO s njihovom ambulantom raskinuo ugovor. R.I./Maxportal/Foto: Nova tv/Provjereno

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.