Tko krade, taj i laže: Beljak lagao o Mostu i Večernjem

12.05.2020. 11:47:00

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak nedavno je Večernjem listu izjavio da je SDP, odnosno Restart koalicija, nudila mogućnost koalicije Mostu. No, ispostavilo se da je izjava pogrešna. .

Izjavu o razgovorima o koaliciji demantirali su i SDP-ov Davor Bernardić i Mostov Nikola Grmoja.

Bernardić je, naime, na svojoj službenoj Facebook stranici objavio fotografiju naslovnice Večernjeg lista i velikim slovima napisao ‘LAŽ’.

Grmoja je kazao kako je sve laž i da Beljakove izjave vidi kao nastavak specijalnog rata koji se vodi protiv Mosta. “Ako je Krešo Beljak tako nešto rekao, onda laže i to radi po nalogu šefa HDZ-a Andreja Plenkovića kojemu je HSS već dao svojedobno svojih pet potpisa kad je trebalo. Beljak sada takvim istupima ruši i svoju novu koaliciju u koju je ušao. Most nikada ne bi išao na izbore ni sa SDP-om ni s HDZ-om i to svi znaju”, kazao je Grmoja.

Beljak zanijekao da je to rekao, ali snimka Večernjeg ga razotkrila

Ubrzo nakon toga Beljak je zanijekao da je to rekao.

“Koalicija RESTART nikad nije vodila pregovore s MOST-om, niti sam izjavio da sam im, po prethodnom dogovoru s pred. SDP-a, nudio suradnju. Razne konstrukcije na tu temu neću dalje komentirati, jer se očito radi o skretanju pozornosti s mnogo većih problema koje Hrvatska ima.” – napisao je na svom Twitter profilu, no ubrzo se pojavila snimka njegovog razgovora s novinarom Večernjeg lista.

Krešo Beljak@KBeljak

Koalicija RESTART nikad nije vodila pregovore s MOST-om, niti sam izjavio da sam im, po prethodnom dogovoru s pred. SDP-a, nudio suradnju.
Razne konstrukcije na tu temu neću dalje komentirati, jer se očito radi o skretanju pozornosti s mnogo većih problema koje Hrvatska ima.

Večernji list, kako bi dokazao kako je Beljak to uistinu rekao njihovom novinaru Romcu, objavio audio snimku razgovora koju možete poslušati na njihovim stranicama. Ovo je transkript:

Krešo Beljak: Gledajte, da i nije ovakva situacija oko korone opet bi to bila nužnost po meni. Ponavljam, po meni. Mislim, znam da isto razmišlja gospodin Bernardić i to upravo zbog izbornog zakona koji je isto tako, po meni, izašao iz okvira ustavnosti. Odnosno one izborne jedinice u kojima postoji sada već prevelika razlika, plus minus, odnosno preveliko oduzimanje glasova… To je prva stvar koja je sigurno neregularna, dakle sigurno je da je u nekim izbornim jedinicama potrebno puno manje glasova da bi se dobio mandat.

NovinarNa to je upozorio Ustavni sud još prije koliko godina…

Krešo BeljakJoš prije onih prošlih izbora. Do sada se ništa nije promijenilo. To je jedna stvar, druga stvar je D’Hondtova metoda koja ne odražava pravo stanje stvari na terenu odnosno na izborima. Dakle, izbori su i kad ne bi bilo pandemije, vrlo, vrlo, upitni što se tiče regularnosti, ako možemo govoriti o poštenju i zakonitosti. Ali to je opet dio povijeti ovih prostora. Dakle, mi smo imali, ne znam, prije 80 godina izbore kojima je opozicija, a tu možemo povući paralelu, gdje se pod vodstvom Vlatka Mačeka na izborima 1938. okupila cjelokupna opozicija. Od krajnje ljevice do krajnje desnice protiv vladajućih. U tom smislu sam ja i predlagao Bernardiću i on se s tim složio, da se pozovu, govorimo o mjesecu prije mjesec dana, čak i Most i sve moguće ideološke različite pozicije, a kojima je zajednički nazivnik taj da su protiv HDZ-a. Međutim, naravno, od strane Mosta nije bilo interesa. Dakle, s podsmijehom se tome pristupilo…

NovinarKako ste to predlagali?

Krešo BeljakPa to sam ja inkognito, ali više onako izbjegavajući teren, predložio i Grmoji i Petrovu. Međutim to je s podsmijehom odbačeno, a što je i jasno jer se radi o neostvarenim HDZ-ovcima koji ne promišljaju niti su ikad promišljali o bilo kojoj drugoj priči osim HDZ-a. 

Usprkos objavljenoj snimci, šef SDP-a Davor Bernardić rekao je da Beljak to nije rekao.

„Objava Večernjeg lista je laž, a to je demantirao i Krešo Beljak. Prema tome, tu je sve jasno i nema više potrebe to komentirati“, kazao je Bernardić u emisiji ‘Oporbeni zarez’ Hrvatskog radija.

Nikada nismo pregovarali s Mostov, a objava Večernjeg lista je laž, ponovio je te istaknuo da ih HDZ već dva dana napada što, po njemu, samo pokazuje paniku u njihovim redovima i da jednostavno gube na sljedećim parlamentarnim izborima.

Što se tiče Mosta, tu je priča za nas završena jer su oni desnica i tako se deklariraju već četiri godine, a mi smo ljevica i okupljamo pobjednički blok, poručio je, uvjeren da će SDP imati najjače liste, ali o imenima još nije htio govoriti.

Izvor: Narod.hr

Izvorni autor: MT/Foto: fah

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.