Tko nam radi u ministarstvima: Ostojićev pomoćnik rođak je ratnog zločinca Veljka Kadijevića napadača na Vukovar i Dubrovnik

04.11.2014. 13:14:43

Zanimljivo je da je sama obitelj Jagul etnički bila hrvatske nacionalnosti, ali jedan brat iz te obitelji otišao je u četnike, tvrdi naš izvor iz Imotskoga. Smrt bivšeg generala JNA Veljka Kadijevića u Moskvi tek je usputno popraćena u hrvatskoj javnosti unatoč činjenici da su protiv njega u našoj zemlji podignute tri optužnice protiv civilnog stanovništva. No, zanimljiv podatak u Kadijevićevoj biografiji jest njegova rodbinska veza sa zamjenikom hrvatskog ministra policije Evelinom Tonkovićem. Naime, Kadijevićeva majka je Hrvatica kao i Tonkovićeva baka. Tonkovićev djed i Kadijevićev otac oženili su se iz orijunaške i prokraljevske kuće Patrlj, tvrdi naš sugovornik ododajući da je sama obitelj Ostojićeva pomoćnika orijunaška. Kasnije su ti orijunaši prihvatili komunizam, a jedan od Tonkovićevih stričeva oženio se iz poznate orijunaške kuće Jagul. Otac od stričeve supruge Evelina Tonkovića jest kao predsjednik sokolaškog društva odabran da ide na pokop kralju Aleksandru. Zanimljivo je da je sama obitelj Jagul etnički bila hrvatske nacionalnosti, ali jedan brat iz te obitelji otišao je u četnike, tvrdi naš izvor iz Imotskoga. Inače, upravo je Kadijević rođen 1925. godine u Glavini Donjoj nedaleko od Imotskog. Nakon Drugog svjetskog rata vojnu je karijeru nastavio u Jugoslavenskoj narodnoj armiji, a dužnost saveznog ministra obrane obnašao je od 1988 do 1992. godine, dakle i 1991. kad su izvedeni napadi na Vukovar i Dubrovnik zbog čega su protiv njega podignute optužnice za ratni zločin. Kadijević je pobjegao nakon poziva Haškog suda da stupi na klupu za svjedoke zbog čega je za njim i Interpol izdao tjeralicu. 2008. godine dobio je rusko državljanstvo zbog čega nije mogao biti izručen Hrvatskoj. Ostojićev zamjenik rođen je u Splitu gdje je prema podacima iz službene biografije diplomirao pravo. Upravo to stvaralo mu je probleme kada je postajao zamjenik ministra. Javnost se pitala je li Tonković u sukobu interesa jer istodobno ima odvjetnički ured u Splitu. Kako će od klijenata čuvati policijske tajne, pitanje je koje se povlačilo po medijima. Tonković je stručnjak za kazneno pravo, a od 1981. godine pa sve do '90 bio je operativni radnik za suzbijanje zlouporabe droge i krijumčarenje, a vojni rok služio je prema biografiji od 1980. pa do 1981. godine. Bio je i pravni referent u splitskom Adriaprometu, oženjen je i otac troje djece.  
  • Autor: I.Delić
  • Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Izvorni članak možete pogledati OVDJE  

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.