Todorić ispitivan tri sata; Sloković: Iznosio je obranu vrlo iscrpno, nije odgovarao na pitanja

14.11.2018. 16:34:28

Bivši vlasnik Agrokora Ivica Todorić iznio je svoj iskaz u tužiteljstvu i nije odgovarao na pitanja, a po riječima njegovih odvjetnika tužitelji su ga mogli ispitati samo u vezi izvlačenja novca iz njegove bivše tvrtke, ali ne i zbog Nexusovih zajmova. Njegova odvjetnica Jadranka Sloković izjavila je novinarima ispred tužiteljstva u Selskoj, gdje je Todorić doveden iz istražnog zatvora, da je ispitan samo u odnosu na predmet Agrokor za koji je za njim i izdan Europski uhidbenog naloga i temeljem kojega je izručen. "U odnosu na Nexus fond nije izručen i tražimo da se postupak provede prema zakonu. Oni moraju tražiti dozvolu engleskog suda za procesuiranje tog predmeta", kazala je Sloković. Pojasnila je da se slučaj Nexus nije spominjao u zahtjevu za izručenje te da je stav obrane kako je "Todorić izručen samo za provođenje jednog jedinog kaznenog predmeta". Rekla je i da Todorić nije odgovarao na pitanja tužiteljstva jer s obzirom na situaciju u istražnom zatvoru nema uvjeta za pripremanje obrane. "Sukus njegove obrane je davanje jednog konteksta i pokušaja objašnjena situacije vezane za sustav rada Agrokora i naravno demantiranje navode optužbe, a to se može znati tek kad se sagleda poslovanje Agrokora u cijelosti, a ne izvođenjem po segmentima i onda krminaliziranje pojedinih segmenata", dodao je odvjetnik Čedo Prodanović. Todorić je zajedno sa svojim sinovima Ivanom i Antom, ali i 12-ero Agrokorovih menadžera te revizora osumnjičen zbog nezakonitog pribavljanja više od milijardu kuna iz Agrokora. Istraga je naknadno proširena i zbog zajmova što ih je investicijski fond Nexus Private Equity Partneri preko tvrtke Nexus ulaganja dao Agrokoru. I dok su Todorića ispitivali u tužiteljstvu izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda raspravljalo je, iza zatvorenih vrata, o žalbi njegove obrane na odluku o istražnom zatvoru u koji je smješten prošlog tjedna nakon izručenja iz Engleske. Odluka izvanraspravnog vijeća bit će objavljena u četvrtak prijepodne. Na novinarsko pitanje ima li obrana "novi adut" ako Todorić ostane u Remetinicu Sloković je kazala da u tom slučaju nastupa "pitanje jamčevine i visine jamčevine“. Upitani jesu li spremni povećati jamčevinu, budući da sudac istraga odbio raniju od oko milijun kuna, a koja je bila istovjetna onoj što je Todoriću određena u Londonu, Sloković je rekla da novca nemaju te da mogu ponuditi nekretnine. "S nekretninama imamo određeni problem, imali ste prilike u drugim predmetima vidjeti kako to s nekretninama izgleda", kazala je odvjetnica.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.