TOMAŠIĆ U EUROPSKOM PARLAMENTU RASPALILA PO SRBIJI: Zar ovakvu Srbiju podržavaju europski lideri?

27.04.2016. 21:10:23

Takvu Srbiju mnogi europski lideri, ali i članovi ovoga doma, beskompromisno podržavaju, a Hrvatsku osuđuju jer ne dozvoljava da ju se ponižava", kazala je Tomašić u svom govoru u EP-u. Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Ruža Tomašić u srijedu je na plenarnoj sjednici EP-a sudjelovala u raspravi o napadima na bolnice i škole kao povredama međunarodnog humanitarnog prava. U svom se govoru osvrnula na teške napade na vukovarsku bolnicu u vrijeme Domovinskog rata te, između ostaloga, istaknula kako Srbija nije učinila ni približno dovoljno da pomogne Hrvatskoj rasvijetliti sudbinu nestalih iz vukovarske bolnice niti je vratila ukradenu bolničku dokumentaciju. “Povrede međunarodnog humanitarnog prava poput napada na bolnice i škole moramo bez iznimke osuditi, a počinitelje tih zločina izvesti pred lice pravde. Takvo se bezumno ponašanje ni zbog kakvog strateškog interesa ne smije tolerirati ni relativizirati”, kazala je Tomašić te podsjetila na užasnu sudbinu koju je prošla vukovarska bolnica u hrvatskom ratu za nezavisnost. “Procjenjuje se da je na nju tijekom opsade Vukovara padalo i do 700 projektila dnevno, a nakon pada grada srpski su teroristi u dosluhu s Jugoslavenskom narodnom armijom iz bolnice odveli, mučili i strijeljali nekoliko stotina ranjenika i bolničkih djelatnika”. “Do danas Srbija nije vratila otuđenu bolničku dokumentaciju niti je uložila napore da se sazna sudbina ljudi kojima se nakon odvođenja iz bolnice izgubio svaki trag. Takvu Srbiju mnogi europski lideri, ali i članovi ovoga doma, beskompromisno podržavaju, a Hrvatsku osuđuju jer ne dozvoljava da ju se ponižava”, zaključila je.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.