Tomislav Josić: Podići ćemo optužnice protiv Srbije za isplatu ratne štete

09.02.2015. 14:50:13

Optužnice će biti podignute na temelju haaške presude koja je potvrdila kako je Hrvatska bila žrtvom brutalne agresije od strane Jugoslavije kojoj je Srbija slijednica, rekao je Josić Nakon objave haaške presude o međusobnim optužbama za genocid Stožer za obranu hrvatskog Vukovara najavio je danas kako će uskoro podignuti optužnice protiv Srbije, kao i svih odgovornih, za isplatu ratne štete za sva razaranja, ubojstva, pričinjene štete, logore… – Optužnice će biti podignute na temelju haaške presude koja je potvrdila kako je Hrvatska bila žrtvom brutalne agresije Jugoslavije kojoj je Srbija sljednica. Optužnice će biti podizane na tri razine i to pojedinačno, na razini općina i gradova, a postoji i treća razina prema kojoj će Hrvatska podnijeti tužbu protiv Srbije, ali kada se za to steknu društveni i politički uvjeti. U optužnicama će biti optužen politički i vojni vrh, ali i pojedinci koji se do sada nisu spominjali u ovom kontekstu – rekao je predsjednik Stožera Tomislav Josić. Iz Stožera navode kako su svjesni kako se radi o postupku koji zahtijeva dugotrajne pripreme koje će morati biti odrađene po EU metodologiji. Najavili su kako će oformiti i pravni tim koji će rukovoditi svim aktivnostima te da će prijedlog optužnice biti predstavljen po županijama. Tijekom konferencije za novinare Josić je rekao kako je zbog teškog ozljeđivanja Darka Pajičića Županijski sud u Vukovaru prihvatio optužnicu protiv policajca Saše Sabadoša. – Izgleda kako za sve ipak nije bila kriva samo rakija, kako je rekao naš dragi i vrli ministar unutrašnjih poslova – rekao je Josić. Podsjetio je i kako je prikupljen dovoljan broj potpisa kako bi se na Saboru moglo raspravljati o slučaju Veljko Marić, ali da još nema naznaka da će se to i dogoditi jer je točka stavljena na 74 mjesto dnevnoga reda.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.