Srbiji moramo nametnuti ratnu odštetu!

30.05.2022. 16:21:00

Naplata ratne odštete od Republike Srbije, pitanje je koje se proteže kroz mnoge godine. Republika Srbija izvršila je agresiju na Republiku Hrvatsku, svima je to jasno i potvrđeno je na Sudu u Den Haagu. Kolika je stvarna šteta, nastala kroz mnoge godine ne naplate vrlo je teško reći. Ako obuhvatimo činjenicu da branitelji, stradalnici, prognanici, izbjeglice, sve više obolijevaju i umiru, onda ta šteta svakog dana raste sve više i više. Presudom u Haagu ta šteta procjenjuje se na 43,5 milijarde eura. Kad je točno donesena ta odluka ili odluke, a ima nekoliko nadnevaka, manje je bitno. Udruga logoraša pokrenula je neke sudske sporove, zajednički, a nešto pojedinačno, no to je kap u moru za počinjene zločine. Branitelji, civili, svi stradali u Domovinskom ratu moraju biti obeštećeni, a za to se mora pobrinuti država, a ne pojedinačno.

Srbija je razarala hrvatske domove, poubijano je oko 16 tisuća ljudi, ranjeno dvostruko više, oboljelo još više, što branitelja što civila. U pristupnim pregovorima Srbije za ulazak u EU, Hrvatska se mlako postavila, osobito kod poglavlja koja bi natjerala i međunarodnu zajednicu i samu Srbiju da razmišljaju o ratnoj  odšteti. Isto tako, Hrvatska je propustila priliku da Srbija progovori o našim nestalima, odnosno da odgovori na pitanje gdje se nalaze njihovi grobovi. Tako i nedavna Vučićeva izjava da Hrvatska pokaže gdje su grobovi u Srbiji, govori samo da njima nikakve mjere ne znače ništa. Oni i dalje rade na velikosrpskoj ideologiji, SANU2. A stari narod kaže, ako popovi (mislimo na pravoslavne) slobodno šetaju državom i propagiraju svoju "vjeroispovijest", onda neće biti dobro. 

Tu se nameće i pitanje o civilnim stradalnicima u Domovinskom ratu, gdje vjerujemo da postoji opravdana bojazan, da će to uveliko iskoristiti abolirani četnici ili oni koji su baš razarali Hrvatsku, ali Zakonom o oprostu iz 1992. godine i Zakonom o općem oprostu iz 1996. godine, od agresorskih vojnika postali su obični civili. Svakako da iz tog kontingenta jedan dio čak ima i status hrvatskih branitelja, no do tih točnih podataka je teško doći, koliko ih uopće ima u evidenciji pri Ministarstvu hrvatskih branitelja. Kad smo kod ovih zakona, pisali smo o tome na našem portalu u tekstu: SLUČAJ LORA Hrvatskim braniteljima stižu ovrhe i zahtjevi za milijunskim odštetama. Nažalost, vidljivo je da se ratnim agresorima isplaćuje ratna odšteta, kroz razne oblike. Osim Lore, ima još tužbi i presuda u korist pripadnika srpske nacionalnosti te im se dosuđuje naplata ratne odštete. Tko je ovdje lud, normalan ili zbunjen. Hrvatska koja je napadnuta, granatirana, razarana, nanesena materijalna šteta, poginuli, nestali, ranjeni, oboljeli, pa se na sve to šuti, a za uzvrat političkog dodvoravanja godinama se šuti i ne traži naplata ratne štete od Srbije.

Mnogi su zaboravili na ovo: “Hrvatska od Srbije može naplatiti štetu. Za takve zahtjeve postoji čak i pravni okvir. Riječ je o Sporazumu o normalizaciji odnosa između Republike Hrvatske i Savezne Republike Jugoslavije, koji je potpisan 23. kolovoza 1996. Prema članku 7. tog Sporazuma, dvije su se države obvezale u roku od 30 dana osnovati zajedničko povjerenstvo sa po tri predstavnika i sklopiti sporazum o naknadi za svu uništenu, oštećenu i nestalu imovinu“, a posebno sada kada je HDZ u bratskim odnosima sa SDSS-om. Tko je bio pokretač i inicijator pobune u Hrvatskoj? Kinezi, Japanci, Ameri.....treba samo pogledati kroz prozor. I dok naša država šuti, mi samo možemo čitati u medijima kako je netko od naših branitelja dužan vratiti štetu, zanimljivo i to bez pravomoćnosti presude, što znači da su "oštećenima" već određena i plaćena financijska sredstva, a sudski sporovi još uvijek traju. Mislimo da takvi sporazumi nisu dogovoreni, a niti u sudskoj praksi (osim u ovakvim slučajevima) nastala šteta se ne naplaćuje sve dok nije gotov sudski postupak. 

Ne bi htjeli miješati trenutnu politiku u to, ali ovo je stvar političke volje. Bez obzira na vladajuću koaliciju, nismo od čelnika SDSS-a čuli isprike i traženja oprosta za počinjena zlodjela na štetu Hrvata, što više uvijek se traži neki događaj da se može prikazati ugroženost srpske nacionalne manjine, u čemu prednjači Milorad Pupovac i njegove Srpsko narodno vijeće, putem „Novosti“.

Jednostavno, ovaj vrući kesten nitko ne želi primiti u ruku, hrvatski narod glasno šuti, čuje se samo kada netko mora platiti štetu nekom koje tamo 90-tih razarao Hrvatsku, a sada je u ulozi oštećenog. Skupa je ova koalicijska vlast.

Pa onda neka se igraju s optužnicama i nepostojećim raketiranjem kolone izbjeglica. 

Izvor: Portal dnevnih novosti

Izvorni autor: Dražen Šemovčan Šeki/Foto: fah/ilustracija

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.