Tomislavgrad: Sv. misa zadušnica za pobijene i spaljene u II. svjetskom ratu

26.06.2013. 21:14:59

U iduću nedjelju, 30. lipnja, slavi se sv. misa zadušnica, s početkom u 11.00, na groblju spaljenih u Lugu. To je inače 70. obljetnica tragičnih događaja koji su pogodili žitelje Luga, Kuka i Letke 1943. Sv. misu zadušnicu predvodit će fra Miljenko Stojić, vicepostulator postupka mučeništva pobijenih hercegovačkih franjevaca. On je ujedno i član Komisije HBK i BK BiH koja nastoji među svim našim pobijenima prepoznati mučenike, pa tako i među ovim našim pobijenim i spaljenim. U Drugom svjetskom ratu, naime, u duvanjskom kraju u prosincu 1943. vodile su se žestoke borbe između njemačkih vojnika, u sastavu Princ Eugen divizije, i partizana u sastavu Livanjsko-duvanjskog odreda. Njemački položaji bili su udaljeni oko 600 metara od sela Luga, a partizanski položaji su bili oko 7 km sjeverno od njega, prema selima Ravnom i Vukovskom nastanjenim Srbima, tako da je u sastavu partizana Livanjsko-duvanjskog odreda bilo najviše Srba. Partizani su bili nadjačani u sukobima s njemačkim vojnicima, a vidjevši da će izgubiti selo Lug poslužili su se lukavom ratnom taktikom da bi ga zbrisali s lica zemlje. Iz njega su nekoliko puta izvodili noćne napada na most gdje su bili smješteni njemački vojnici. Nijemci su konačno sredinom prosinca zauzeli selo, ali partizani su noći upadali u njega te pljačkali i prijetili stanovnicima smrću. U međuvremenu su nasumice izabrali nekoliko civila iz sela, te ih uz prijetnje smrću silom imenovali u odbornike (4-5 osoba). Ti su imali zadatak donositi hranu partizanskim vojnicima gdje je god trebalo. Kako je hrane ponestajalo u selu, Nijemci su saznali da postoje osobe koje rade za partizane. Nakon što su iz susjednih sela, Kuka i Letke, ubijena dva njemačka vojnika, Nijemci su na stanovnike sela Lug, Kuk i Letka poslali bataljun vojske 16. prosinca 1943. Većinu stanovnika njemački vojnici su zatvorili u štalu i zapalili ih žive, a ostale pobili u kućama. Preživjele stanovnike odveli su u općinske privremene logore gdje su ih držali tri dana bez hrane. U selu Lug spaljeno je četrdeset tri kuće, a u Kuku između dvanaest do petnaest. Ukupno je ubijeno 83 muškaraca, žena, djece te starih i nemoćnih osoba. Njemački zapovjednik duvanjskog područja sutradan je u razgovoru s gvardijanom fra Sebastianom Leskom priznao krivicu za strašan zločin, jer mu je on objasnio o čemu se točno radilo. Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.