TRADICIJA: Podravsko kolinje u Svetoj Ani

19.02.2022. 14:20:00

Ako se zaputite cestom od Đurđevca prema Bjelovaru prije samo ulaska u mjesto Šemovci nalazi se put koji vodi lijevo; u početku su to samo livade i oranice vrijednih mojih Podravca, a kako je je to brežuljkasti dio odnosno Bilogorskoj dio slijede zna se vinogradi ili mi bi rekli gorice.
Na brijegu u srednjem vijeku nalazila se utvrda okružena nasipom kao obrambenim zidom pa su je mještani zvali ŠANC.
Kroz selo protiće Svetojanski potok koji se za vrijeme Osmanlija zvao Sušica.
Na tom potoku na kraju sela na mjestu gdje su to oduvijek i bili mještani su izgradili mlin ili mi bi rekli melin s branom i manjim akomulacijskim jezerom koji i dan danas melje kukuruz za najfinešu Svetojanski kukuruzni zlevanku.
Na sredi sela je naravno crkva jer kak to pri nam je sako selo ima svojega zaštitnika i sve se je gradili oko crkve.
I tak ste Vi vu Sveti Jani malom pitoresknom selu gdje nema signala mobitela idila nekih prošlih mirnih vremena i bijeg od stvarnosti.
Danas smo ondje kušali prave podravske delicije i slatke i slane, a sve smo dobro zalijali dobrim gemištom ili pak kuhanim vinom uz zvukove tamburaška sve to na Kolinje festu.
I baš nam je bilo dobro, a kak je bilo gledajte uskoro u Kajkavici...
Voli Vas vaša Adrijana ❤️

Izvor: Online LIVE TV Croatia

Izvorni autor: Adrijana Jušta/Foto: Adrijana Jušta

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.