Traži se novi ravnatelj Državne ergele Đakovo i Lipik

25.01.2019. 10:18:45

Upravno vijeće Državne ergele Đakovo i Lipik raspisalo je javni natječaj za izbor i imenovanje novog ravnatelja Ergele nakon što je bivši, zbog afere 'lipicanac', nedavno podnio ostavku nakon samo godine i pol mandata. Bivši je ravnatelj, kako su pisali mediji, za svog sina,  preko zimskih školskih praznika, 'posudio', odnosno zakupio, konja s Ergele, no na konja je naletio vlak i usmrtio ga, ravnatelj je podnio ostavku, a u cijeli se slučaj uključila i policija istražujući kako je konj podletio pod vlak. Osoba koja želi voditi Ergelu treba imati hrvatsko državljanstvo, završen studij agronomske ili veterinarske struke, radno iskustvo u struci od najmanje pet godina, treba znati jedan strani jezik i rad na računalu, imati iskustvo u vođenju ili rukovođenju i iskustvo u timskom radu. Uvjet je i da protiv te osobe nije pokrenuta istraga odnosno da se ne vodi kazneni postupak zbog kaznenog djela koje se progoni po službenoj dužnosti. Ravnatelja, na razdoblje od četiri godine, imenuje Upravno vijeće Ergele na prijedlog ministra poljoprivrede, a ista osoba može se ponovno izabrati. Prijave na natječaj podnose se 15 dana od objave natječaja u Narodnim novinama (tiskano izdanje nosi datum 23. siječnja), dnevnom listu i internetskim stranicama Ergele. Prijave se šalju preporučeno poštom na adresu Državne ergele Đakovo i Lipik. Uzgoj od početka 19. stoljeća, konja moguće zakupiti Ergela Đakovo osnovana je 1506. godine, što je svrstava među najstarije ergele u Europi i govori o dugoj tradiciji uzgoja konja, koja predstavlja neprocjenjivu vrijednost i značaj za grad Đakovo, Slavoniju i cijelu Hrvatsku. Konji lipicanske pasmine na Ergeli se počinju uzgajati početkom 19. stoljeća. Danas kao Državna ergela Đakovo, za uzgoj konja koristi dvije lokacije – Pastuharnu, smještenu u srcu Đakova, i Ivandvor, u neposrednoj blizini grada. Osim uzgoja i selekcije, Ergela se bavi i dresurom konja čija kvaliteta se potvrđuje na brojnim natjecanjima u zemlji i inozemstvu. Osim svoje osnovne djelatnosti očuvanja genetskog potencijala lipicanske pasmine, vrlo veliki značaj ima turistička djelatnost ergele koja je zbog svoje atraktivnosti postala nezaobilazno odredište turističkih posjeta u Đakovo, Slavoniju, ali i Hrvatsku, ističe Ergela na svojim stranicama. Da zakup, odnosno, 'posudba' nije neuobičajen, iščitava se sa web stranice Ergele koja donosi brojne informacije i fotografije o Ergeli i njenim konjima, pa i Pravilnik o zakupu. Dostupne su fotografije i podatci o desetak konja koji su u zakupu, te ime i prezime, adresa i broj telefona zakupnika.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.