Tražimo očitovanje HRT-a slijedom teških propusta i netočnosti u izvještavanju sa koncerta MP Thompsona u Slunju

08.08.2017. 13:19:56

Izvještaj u Podnevnom Dnevniku HRT-a 1  (koji su uređivali Marta Šimić Mrzlečki i Goran Brozović ), 6. kolovoza 2017., s koncerta Marka Perkovića Thompsona u Slunju obilježen je serijom teških propusta. Serijom netočnosti, nejasnih (polu)informacija i natuknica, što nema nikakve veze s odgovornim novinarstvom, stotine tisuća slušatelja i gledatelja mogli su biti i vrlo vjerojatno jesu dovedeni u zabludu o važnim događajima i konkretnim ljudima, čime im je potencijalno nanesena velika šteta. Uredništvo portala Kamenjar.com zatražilo je od nadležnih službi Hrvatske Radio Televizije službeno očitovanje: From: Kamenjar.com To: renatokunic, glavniravnatelj, igorcutuk, sluzbenikzainf Poštovane dame i gospodo, Molimo Vas očitovanje o uočenim teškim propustima vaših uređivačkih timova, urednika i novinara u emisijama koje su informativno predstavljale hrvatskoj javnosti  proslavu i obilježavanje Dana pobjede, domovinske zahvalnosti i dana hrvatskih branitelja. Serijom netočnosti, nejasnih (polu)informacija i natuknica, što nema nikakve veze s odgovornim novinarstvom, stotine tisuća slušatelja i gledatelja mogli su biti i vrlo vjerojatno jesu dovedeni u zabludu o važnim događajima i konkretnim ljudima, čime im je potencijalno nanesena velika šteta. Izvještaj u Podnevnom Dnevniku HRT-a 1  (koji su uređivali Marta Šimić Mrzlečki i Goran Brozović ), 6. kolovoza 2017., s koncerta Marka Perkovića Thompsona u Slunju obilježen je serijom teških propusta, od kojih su najvažniji slijedeći:
  1. Urednica je u najavi naglasila kako je ovo prvi put da Marko Perković Thompson nije pjevao u Kninu. Riječ je o netočnoj informaciji – Marko Perković Thompson godinama je pjevao u Čavoglavama na Dan pobjede, a ne u Kninu.
  1. U prilogu se ističe da je unatoč očekivanih deset tisuća ljudi, na koncertu u Slunju nazočilo dvadeset tisuća ljudi.
Informacija nema naznačenoga izvora, tko je ocijenio i na temelju čega da je bilo dvadeset tisuća ljudi i iz kojih su izvora te informacije. Naime, primjereno i odgovorno novinarstvo obavezno se zasniva na provjerama informacija koje se prezentiraju javnosti, a jedan od obaveznih izvora u ovome slučaju je policija i njene procjene. Prema objavljenim informacijama organizatora koncerta policija je procijenila, a to je objavljeno tijekom koncerta i bilo dostupno svim medijima, da je u Slunju nazočilo više od pedeset tisuća ljudi. Ovakav pristup uz netočnosti i izostanak profesionalnoga odnosa u procesu stvaranja i emitiranja informacije, nužno implicira tešku neobjektivnost i antagonizam prema nositeljima događaja u Slunju, pri čemu podsjećamo da je jedan od suorganizatora koncerta i proslave bilo i Ministarstvo branitelja.
  1. U istom prilogu naglašeno je da ipak nije sve prošlo bez izgredate kako je bilo isticanja neprimjerenih simbola.Pitamo vas kao profesionalne novinare i kreatore javne medijske kulture u Hrvatskoj, s posebnom nacionalnom odgovornošću, jer ste nacionalni javni medijski servis – koji su to neprimjereni simboli, tko ih je, kada i na temelju kojih zakonskih propisa proglasio neprimjerenim? Navedena su tri izgreda – nužno je i potrebno opisati sva tri izgreda jer se inače stječe dojam kako su sva tri vezana uz isticanje neimenovanih simbola.
Obaveza je informativnoga programa HRT-a gledateljima hrvatskog javnog medijskog servisa prezentirati točne, ne-afektirane i ne-ostrašćene informacije. Očekujemo od vas vrlo precizno očitovanje kao i u prva dva navedena slučaja, jer je očito riječ o ozbiljnim pogreškama potpuno neprimjerenim javnom medijskom servisu s takvim nacionalnim značajem i s dubokim obilježjima tendencioznog ideološkog odnosa i svrstanosti prema relevantnim nacionalnim događajima, osobama i institucijama. HRVATSKI RADIO: U radijskoj emisiji na prvom programu Hrvatskog radija „dogodilo se na današnji dan“, emitiranoj 4. kolovoza 2017. godine koju uređuju Ivan Kujundžić, Branko Starc, Tihomir Ponoš i Dario Spelić, u prilogu posvećenom obljetnici vojnoredarstvene operacije Oluja navedeno je: „U tjednima i mjesecima nakon Oluje dio pripadnika hrvatske vojske i policije na oslobođenom području ubio je nekoliko stotina srpskih civila, a na oslobođenom teritoriju zapaljeno je na tisuće kuća i drugih objekata“. U oba slučaja navođenja konkretnih zločina nakon Oluje ne navode se izvori. Informacije su potpuno neprecizne i podložne svakojakome tumačenju i interpretaciji – nekoliko stotina? Tako se odgovoran medij, urednik i novinar ne odnosi kada nabraja ljudske žrtve, pogotovo ne kada postoje relevantne informacije o egzaktnome broju. Ovakva, potpuno subjektivna i neutemeljena interpretacija Hrvatskoj može nanijeti i već jest nanijela velike međunarodne štete. Informacije koje su istaknute ukazuju na srpske izvore, koji su dokazano lažni. U sklopu oslobađajuće presude generalima Gotovini i Markaču Raspravno vijeće međunarodnog suda u den Haagu zaključilo je kako su 44 srpska civila ubijena od strane pripadnika hrvatskih oružanih snaga. Dužni ste ispravak netočnog navoda i javnu ispriku. Isto se odnosi na broj zapaljenih kuća i objekata. Ovakav vid informiranja s ovakvim sadržajem je teško odstupanje od elementarnih standarda informiranja, novinarske odgovornosti i profesionalizma. To je ravno sudjelovanju u kleveti Hrvatske vojske, svoga naroda i države i podrazumijeva hitnu istragu i sankcije zbog svega navedenoga prema urednicima i potpisnicima ovakvoga sramnoga informiranja. Molimo vas stoga da nas izvjestite što ste po istom poduzeli? Jeste li kao odgovorna javna informativna institucija zatražili očitovanje svih spomenutih i odgovornih urednika? Što ste poduzeli radi toga i što namjeravate poduzeti da se takve profesionalne pogreške više ne događaju? Kakve će profesionalne sankcije snositi spomenuti urednici radi navedenih propusta? _________ Uredništvo portala Kamenjar.com

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.