'Treći svjetski rat se događa, čovječanstvo bi trebalo zaplakati'

14.09.2014. 09:08:28

Papa Franjo izjavio je u subotu da su brojni sukobi u svijetu zapravo dijelovi Trećeg svjetskog rata pri čemu je osudio trgovinu oružjem i terorizam koji siju smrt i uništenje.

"Čovječanstvo bi trebalo zaplakati, a ovo je vrijeme da pusti suze", rekao je poglavar Katoličke crkve na misi u najvećem talijanskom ratnom groblju gdje je pokopano više od 100.000 vojnika palih u Prvom svjetskom ratu. "Rat je ludost", istaknuo je Papa na komemoraciji na sjeveroistoku Italije u pokrajini Venetu kojom je obilježeno sto godina od početka rata. "Danas, nakon drugog neuspjeha svjetskog rata možemo govoriti o trećem ratu koji se vodi u dijelovima, zločinima, masakrima, uništavanjem", dodao je Franjo na vojnom groblju u Redipugliji uz granicu Italije i Slovenije.

Apelira na prekid sukoba

Papa je proteklih mjeseci više puta apelirao na prekid sukoba u Ukrajini, Iraku, Siriji, Gazi i dijelovima Afrike.
Prkoseći lošem vremenu i kiši, svečanosti su nazočile tisuće vjernika iz Italije, Hrvatske, Slovenije, Austrije i drugih zemalja čiji su vojnici sudjelovali u krvavim sukobima između talijanske i austrougarske vojske na fronti uz rijeku Soču.

Rat je ludost

Sveti Otac je predvodio misu s kardinalima, nadbiskupom zagrebačkim Josipom Bozanićem i bečkim nadbiskupom Christophom Schoenbornom, u nazočnosti brojnih biskupa iz Austrije, Hrvatske, Slovenije i Mađarske. "Rat razara. Rat sve uništava, pa i vezu među braćom. Rat je ludost, njegov razvojni plan je uništenje", dodao je argentinski Papa osudivši oružane sukobe koji nastaju zbog financijskih interesa vojne industrije i ravnodušnosti ljudi. "Pohlepa, nesnošljivost, želja za vlašću... povodi su koji nukaju na rat, a ti se povodi nerijetko opravdavaju nekom ideologijom", dodao je.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.