Tristotinjak pirotehničara prijeti štrajkom, okupit će se u Zagrebu

25.06.2013. 14:46:21

Kada se u obzir uzmu neradni mjeseci, prosječna mjesečna plaća iznosi im oko 4000 kuna neto

Pirotehničari kreću u štrajk, a okupit će se u srijedu u Zagrebu. Ne potpiše li se Kolektivni ugovor, razminiravanje će prekinuti 300-injak zaposlenika iz 27 tvrtki u Hrvatskoj. - Odlučili smo biti svi na istome mjestu pa ćemo vjerojatno podići šator na zagrebačkom Trgu dr. Franje Tuđmana – otkriva Mario Iveković, čelnik Novog sindikata. Štrajk su najavili danas u Osijeku, a od ovoga su trenutka "od nula do 24 sata dostupni za pregovore" s Hrvatskom udrugom poslodavaca - Udrugom za humanitarno razminiravanje. Nešto više od 600 pirotehničara trenutno je u Hrvatskoj. Po starom Kolektivnog ugovoru, zarađivali su približno 7500 kuna neto ukoliko bi radili cijeli mjesec. No, teško da mogu cijeli mjesec biti na terenu. - Zbog malo posla, prosjek je deset do petnaest radnih dana u mjesecu – ističe Iveković. Kada se u obzir uzmu neradni mjeseci, za koje na račun dobiju 3300 kuna bruto, prosječna mjesečna plaća iznosi im oko 4000 kuna neto. - S obzirom da idu u minska polja, ipak su zaslužili više - smatra Iveković. Osim plaće, sporni su i terenski dodaci, kao i radno vrijeme. Ukupno 62 pirotehničara stradala su na poslu od 1998. do početka 2012. Život je izgubilo njih 26 u tom razdoblju. Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.