Tuđman: 'Srbima je cilj prikazati da su Hrvati sami sebe poubijali!

15.03.2014. 09:01:34

1_51fac316542aa

Tuđman: 'Srbima je cilj prikazati da su Hrvati sami sebe poubijali! Oslobađanje generala Gotovine, Markača i Čermaka najbolji im je odgovor'

Naš sugovornik osvrnuo se na tvrdnju srpske strane koja je u Haagu navela da je Franjo Tuđman genocidnim planom želio osnovati Veliku Hrvatsku kao etnički čistu državu.

Iz srpske strategije pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu ispada da su Hrvati sami sebe pobili da bi stvorili Hrvatsku, stav je to Miroslava Tuđmana. Naime, naš sugovornik osvrnuo se na tvrdnju srpske strane koja je u Haagu navela da je Franjo Tuđman genocidnim planom želio osnovati Veliku Hrvatsku kao etnički čistu državu. Prvog dana zasjedanja Sabora, 30. svibnja 1990. godine, predsjednik Tuđman iznio je svoj plan te konferenciju o uređenju bivše SFRJ. "Zajedno su je predložile hrvatska i slovenska strana, a drugog programa nije bilo", podsjeća Tuđman. Također navodi da treba imati na umu proces stvaranja Hrvatske jer je u Europi, nakon pada Berlinskog zida koji je označio pad komunističkog sustava i Varšavskog pakta, nastalo preko 15 novih država raspadom SSSR-a, Čehoslovačke i Jugoslavije.

"Kasnije nastaju Kosovo i Crna Gora, a sada ispada da je od 15 novih država samo Hrvatska genocidna. Nije to rezultat podivljalih nacionalizama i mržnje već proces demokratskog međunarodnog pokreta", naglašava naš sugovornik. Međutim, ono što Srbi danas iznose u Haagu očito je nastavak imperijalističke, velikosrpske politike koja traje desetljećima. "Ideja komunizma i internacionalizma te velikosrpski san još uvijek postoje. Očito nisu ništa naučili iz povijesti", smatra Tuđman. Najbolji odgovor na srpske optužbe, prema riječima našeg sugovornika, oslobađajuća je presuda generalima Gotovini, Markaču i Čermaku. "Predsjednik Tuđman bio je na čelu nacionalnog oslobodilačkog pokreta za slobodu i demokraciju svojega naroda, a to je ono što srpska politika ne želi prihvatiti. Pa UN je formiranjem imao 50 država članica, a kasnije je nastalo 150 novih država. Jesu li to separatistički pokreti sa stajališta imperijalističkih sila poput Srbije?", zapitao se Tuđman.

Argumente za svoje tvrdnje Srbi su, podsjeća naš sugovornik, pronašli u stavu savjetnika predsjednika Josipovića - Dejana Jovića. "Skandalozno je da se sada srpska strana može pozivati na tvrdnje Dejana Jovića. Slovenija je ranije zahtjevala ingerenciju Saveznog ustava i separatizam, ali Europa se plašila raspada Jugoslavije i nepredvidivosti te nestabilnosti Europe. Protiv raspada Jugoslavije pobunio se tada jedan dio Srba, ali i dio političara u Hrvatskoj koji su očito do danas ostali na istoj poziciji što dokazuju izjave ministrice Pusić i predsjednika Josipovića. Jugoslavija je bila zamjena za Pašićevu Veliku Srbiju", podsjeća naš sugovornik. Također, dodaje da se SDP nikada nije odredio prema SKH, odnosno stranci koju nasljeđuje, a to je još jedan od razloga zbog kojih se ukupno hrvatsko društvo i danas bori s krizom.

  • Autor: Iva Međugorac
  • Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
Izvorni članak pogledajte OVDJE

Autor: