TUKLI SU NAS 91', A TO RADE I DANAS

13.08.2021. 10:11:00

Što reći nakon tzv. zamolnice Tužiteljstva BiH Hrvatskoj i navodima o 14 generala koje se sumnjiči za ratni zločin tijekom provođenja VRO "Bljesak"? Pa pokušavali su, ali i ne odustaju isto učiniti s VRO "Oluja", samo što im to teže ide. Do sada se o VRO "Bljesak" nije ni govorilo, osim kada je obilježavanje obljetnica, a kamoli o počinjenju nekih ratnih zločina. Selektivno granatiranje ili ne, pa akcija je dobro pripremljena i provedena. Kao sudionik iste, ne znam da se granatiralo područjima gdje nije bilo agresorske vojske.
No nama se događa nešto drugo. Tukli su nas devedesetih iz Republike Srpske, a to rade i danas preko Tužiteljstva BiH. Motivi su jako poznati i nije nepoznanica da iza svega stoji Milorad Dodik i Aleksandar Vučić. Pa zovite ih i dalje u goste, dok vam oni zabijaju nož u leđa. Ma nije to što oni vama to rade, to rade hrvatskom narodu.
Podsjetimo se tamo 2011. godine. Skupila se trojica hrvatskih branitelja, koji su pronašli generala Željka Sačića kao vođu, jer ova trojica bez poznatog imena i lica ne bi uspjeli učiniti ništa. Pa se tako za generale u Haagu, u veljači 2011. godine u Zagrebu na Trgu bana Josipa Jelačića skupilo oko 50 tisuća ljudi, a u travnju dan nakon pročitane sramotne presude oko 90 tisuće ljudi. Jaca je plakala, ali narod se digao na noge. Iako je okupila neke predsjednike ili predstavnike braniteljskih udruga, unatoč svim silama da se okupljanje spriječi, nije se uspjelo. Bilo je to za generale, ali i bunt protiv loše vođene politike.
Danas je 14 generala na spisku za ratne zločine. Koja će njihova sudbina biti, ovisi o puno toga. Postoji sporazum Republike Hrvatske i Federacije BiH, o razmjeni podataka o počinjenim zločinima, kojeg je potpisao današnji predsjednik Hrvatske Zoran Milanović. Što će učiniti generali, imaju li zaštitu državnih institucija ili ne, samo što moramo voditi računa da nije u pitanju samo njihova sudbina, ovo je udar na sve hrvatske branitelje sudionike "Bljeska", a u globalu radi se o velikosrpskoj ideologiji, tamo od 90-tih kada su nas tukli granatama, a danas svim diplomatskim, političkim i inim sredstvima kako bi izjednačili krivicu. Izjednačiti agresora koji je okupirao trećinu Hrvatske i branitelja koji su to obranili i oslobodili. Možda sam neuk ili mi neke stvari nisu jasne, ali što se stavlja generalima na teret, odnosno svim hrvatskim braniteljima u "Bljesku"? Nije li ovo samo poruka iz Banja Luke, za nešto drugo?
U svemu tu pomažu osobe zlih namjera koje sjede u Hrvatskom državotvornom Saboru i koriste svaku priliku da nešto izvuku iz II svjetskog rata i koliko god im se pruža prilika hrvatski narod nazivaju ustašama, a nitko im ne kaže dosta. Zar se u Saboru, državnoj instituciju govori ekavicom, nije li to provokacija i propaganda. Slaže se klupko i po mom mišljenju, po uzoru na 90-te, traži se autonomije Srpske Krajine. Provokacija, govora mržnje, incidenata, sve više i više je, ali se gura pod tepih, da se čiča Mića ne bi naljutio.
E sad dragi generali, osim što ste bili na prijemima i razgovorima, što ćete vi napraviti, da sačuvate svoj obraz i obraz svojih vojnika? Izjednačavanja nema. Tukli nas granatama, a sada tuku tužbama, vi kao oni koji bi se trebali boriti i zaštititi za svoju vojsku jeste li spremni učiniti nešto više od oslanjanje na državne institucije? Naši branitelji plaćaju ratnu odštetu Srbima i po ne pravomoćnim presudama i to treba zaustaviti, treba naplatiti ratnu štetu od Srbije, još tragamo za nestalima, granice nisu riješene.
Sad znam da ću naići na otpor braniteljske populacije, nije da ne nekog podcjenjujem, ali neće razumjeti što želim. Koliko kod mi govorili da je rat završio, očito nije, jer rat se nastavlja drugim metodama. Gospodo Generali, jeste li vi spremni poduzeti nešto više od čekanja diplomatskog raspleta za vašu sudbinu, a zaboravljajući na sve sudionike ratnih zbivanja. Jesu li vaši činovi samo činovi ili ćete pustiti sve neka ide svojim tijekom. Jeste li spremni za nešto više, Hrvatska se stalno napada, a sada je došlo do eskalacije ili može biti još gore, ali o tome sad odlučujete vi, gospodo Generali. Do kuda ste spremni ići? Loš general s dobrom vojskom neće napraviti ništa, dobar general s lošo vojskom napraviti će čuda. 

Izvor: Portal dnevnih novosti

Izvorni autor: Dražen Šemovčan Šeki/Foto: fah

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.