Turci ispalili suzavac na grčke graničare

06.03.2020. 12:12:00

Tenzije su se rasplamsale na grčko-turskoj kopnenoj granici rano u petak, a s turske strane ograde prema grčkim graničnim policajcima ispaljen je suzavac.

Stanje je nemirno na granici u području Kastaniesa od 28. veljače, kada je Ankara rekla da više neće zadržavati tisuće migranata koji se nalaze u toj zemlji temeljem sporazuma koji je EU potpisala s Turskom 2016.

Reutersov novinar javlja da su grčke snage koristile vodeni top u pokušaju rastjerivanja ljudi koji su stvarili gužvu na granici. Nakon toga uslijedio je suzavac s druge strane.

“Napadi su koordinirani dronovima. Osim zastrašivanja, ovi napadi događaju se na mjestu gdje turska policija pomaže migrantima da prijeđu žičanu granicu”, rekli su grčki vladini dužnosnici.

Turska je rekla da je bilo kakvo ispaljivanje suzavca samo odgovor na isti potez s grčke strane.

“Zašto bi Turska ispaljivala suzavac na grčku stranu granice?”, rekao je novinarima ministar unutarnjih poslova Suleyman Soylu, nakon posjeta graničnom području u četvrtak.

“Grčka ispaljuje suzavac na nas, ispaljuju suzavac na granične policijske postaje. Odgovaramo na to.”

Obje strane koristile su suzavac na granici Kastanies u srijedu. Ankara je optužila grčke snage da su ubile četiri migranta, dok je Atena odbacila tu optužbu te rekla da turske snage pomažu migrantima da prijeđu granicu.

Atena je nazvala sukobe prijetnjom za nacionalnu sigurnost, a premijer Kiriakos Micotakis sastao se u Grčkoj s čelnicima Europske unije kako bi se pokušalo izbjeći da se ponovi scenarij iz 2015. i val migranata prema EU-u.

 

(Hina) xra ymaš

Izvor: Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.