'Tužba za genocid protiv Srbije bila je politička odluka'

07.02.2015. 13:08:38

Vesna Crnić-Grotić odbacuje tvrdnju da je tužena kriva država i smatra kako je jedna od pobjeda hrvatskoga pravnog tima to što je uspio dokazati da je Srbija pravna sljednica SFRJ –  Tužba za genocid protiv Srbije 1999. godine bila je politička odluka, kao što je bila i politička odluka da se ta tužba u međuvremenu ne povuče – rekla je u Intervjuu tjedna Hrvatskog radija voditeljica hrvatskog pravnog tima pred sudom u Hagu Vesna Crnić-Grotić. Dodala je kako je hrvatski pravni tim obavio svoj dio posla na najbolji mogući način, što argumentira činjenicom da je prihvaćen najveći dio dokaza, a to je vidljivo u obrazloženju presude. Na pitanje zašto je podnesena tužba za genocid kada se znalo da je takvu tužbu teško dobiti, Crnić-Grotić je rekla kako je tužba podnesena na temelju Konvencije o genocidu, koja obvezuje i Hrvatsku i Srbiju, a ujedno omogućuje i nadležnost suda u Hagu. Vesna Crnić-Grotić odbacuje tvrdnju da je tužena kriva država i smatra kako je jedna od pobjeda hrvatskoga pravnog tima to što je uspio dokazati da je Srbija pravna sljednica SFRJ. – Iako nije presuđeno za genocid, sud je utvrdio da su zločini u genocidnoj namjeri postojali i da su bio dio plana stvaranja etnički čiste Velike Srbije – rekla je voditeljica pravnog tima.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.