TUŽIO GA bivši pripadnik VRSK VOJISLAV STANIMIROVIĆ: Dr. Vladimir Horvatić oslobođen optužbi...FOTO...

23.05.2017. 20:45:47

Vojislav Stanimirović je tijekom bitke za Vukovar 1991. bio pričuvni časnik na čelu sanitetske službe Jugoslavenske narodne armije.[3][4] Jugoslavenska vojska postavila ga je 1992. za direktora vukovarske bolnice, a političar je postao 1993. godine.[5] Stanimirović je bio okupacijski gradonačelnik Vukovara dok je grad bio pod srpskom okupacijom. Bio je ministar-koordinator bez lisnice u "Vladi" okupacijske "Republike Srpske Krajine". U članku koji je Stanimirović g. 1993. objavio u okupacijskim novinama "Vojska Krajine"("BK") broj 7-8, na str. 43., pod naslovom "Bolnica u pravom ruhu",prva rečenica glasi: "Tog 18. novembra 1991. pao je i posljednji bastion, posljednje uporište ustaške vlasti u Vukovaru - vukovarska bolnica. Njenim padom oslobođen je i sam grad Vukovar...". Članak je potpisao kao prim. dr. Vojislav Stanimirović, a uz članak je objelodanjena i fotografija bolnice,s potpisom: "Bolnica 'Sveti Sava'". Budući da se upravo uz tu bolnicu veže pokolj u Ovčari, ta je tvrdnja izazvala zgražanje u hrvatskim medijima nakon što je objavljena pred hrvatske parlamentarne izbore 2003.. Stanimirović je izjavio da su tu tvrdnju nadopisali urednici lista.[6] Stanimirović je 1995. primio orden za posebne ratne zasluge u ratu u Podunavlju od Radovana Karadžića u Banjoj Luci.[7]

Osjećam se odlično. Drago mi je što je Sud odbacio navode i optužbe Državnog odvjetništva da se radilo o prijetnji smrću i nacionalnoj netrpeljivosti. Niti mi je to bio interes niti sam je to iskazao. Zadovoljan sam – rekao je Horvatić. 

Ispitivanjem dvaju svjedoka obrane te iskazom završnih riječi na Općinskom sudu u Vukovaru nastavljeno je suđenje, a donesena je i oslobađajuća nepravomoćna presuda u predmetu u kojem se dr. Vladimiru Horvatiću sudilo zbog, kako stoji u optužnici, „prijetnje smrću“ aboliranom dr. Vojislavu Stanimiroviću te zbog navodno „izrazite netrpeljivosti prema srpskoj nacionalnoj manjini“. Emil Mitrovski, odvjetnik dr. Horvatića u izjavi za medije ističe da je njegov branjenik na svom facebook profilu po njegovom mišljenju objavio svoj deklaratorni stav.
ivanković_vukovar_11123
- Ne znam zbog čega je Državno odvjetništvo to vrlo ružno iskonstruiralo u nekakvu prijetnju smrću. Išli su do kraja pa su rekli da je to zbog mržnje prema srpskoj nacionalnoj manjini, što je ne spojivo s razumom jer je on doktor interne medicine koji je položio zakletvu. Išli smo u analizu teksta. Oni su zapravo iz konteksta, onoga što je rečeno izvukli prijetnju, koje po meni nema. Ja 32 godine radim u kazneno pravnim predmetima i jako dobro znam sukus kaznenog djela, a ovdje nema ničeg – kazao je Mitrovski te dodao kako su njegovi svjedoci srpske nacionalnosti, a potvrdili su da se s Horvatićem druže te da on posjećuje njihove slave i kirbaje. Također, Mitrovski poručuje da se u objavljenom tekstu može raditi o uvredi ili kleveti, ali da su to djela koja se gone se po privatnim tužbama, a ne po službenoj dužnosti, te da je za njih nastupila zastara kaznenog progona. Najavio je da će se Općinski državni odvjetnik na ovakvu presudu sigurno žaliti, a rok za žalbu iznosi 15 dana od dana od dana dostave prijepisa presude. - Osjećam se odlično. Drago mi je što je Sud odbacio navode i optužbe Državnog odvjetništva da se radilo o prijetnji smrću i nacionalnoj netrpeljivosti. Niti mi je to bio interes niti sam je to iskazao. Zadovoljan sam – rekao je Horvatić. Izjavu od Općinskog državnog odvjetnika nismo dobili jer je vjerojatno sa suda izašao na stražnji izlaz.
sud

Autor: