Tužitelji traže doživotnu za Radovana Karadžića

27.09.2014. 08:09:40

Tužitelji Međunarodnoga kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju traže kaznu doživotnog zatvora za nekadašnjeg čelnika bosanskih Srba radovana Karadžića, optuženog između ostaloga za masakr sedam tisuća muškaraca i dječaka u Srebrenici te granatiranje Sarajeva Karadžić je bio vođa Republike Srpske, samozvane države etničkih Srba na silu stvorene u multietničkoj Bosni i Hercegovini, a tužiteljstvo tvrdi da je tijekom trogodišnjega rata koji je odnio stotinu tisuća života predvodio protjerivanje etničkih Hrvata i Bošnjaka. 'Pod Karadžićevim zapovijedanjem i nadzorom njegovi su podređeni sa suradnicima protjerali, ubili, mučili i na druge načine zlostavljali stotine tisuća Muslimana i Hrvata', napisali su tužitelji u dokumentu objavljenom u petak. 'Proglasi li vijeće Karadžića odgovornim za znatan dio tih zločina... doživotni zatvor jedina je prikladna osuda', dodali su u podnesku. Tužitelj u ponedjeljak počinje završne izjave. Karadžić se brani sam i odgovorit će u srijedu. Zatim će suci vijećati o presudi i kazni. Karadžić je optužen za genocid u Srebrenici, najgori masakr u Europi od Drugoga svjetskog rata. Srpske snage u ljeto 1995. izvele su muškarce i mladiće iz Srebrenice i poubijali ih u okolnim šumama. Terete ga i za granatiranje Sarajeva tijekom opsade što je trajala gotovo četiri godine i u kojoj je život izgubilo više od pet tisuća civila. Optužen je 1995., neposredno poslije rata, a napokon je uhićen 2008. Godinama je bio u bijegu i u srbijanskome glavnom gradu Beogradu prerušen radio kao new-age iscjelitelj, piše Reuters.
 Izvorni članak pogledajte OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.