U BiH još broje glasove s izbora, oporba u Republici Srpskoj tvrdi da su krađe dokazane

17.10.2022. 16:20:00

Na izborima u BiH 2. listopada počinjene su brojne zloporabe i kršenja zakona pa je regularnost izbornog procesa teško ugrožena, ustvrdili su u ponedjeljak dužnosnici oporbenih stranaka iz Republike Srpske najavljujući podnošenje kaznenih prijava protiv odgovornih za izborne krađe. 

Prebrojavanje glasačkih listića s izbora još uvijek traje, uključujući tu i ponovnu provjeru svih ranije prebrojanih glasova kandidatima za predsjednika Republike Srpske. Član predsjedništva Srpske demokratske stranke (SDS) Darko Babalj kazao je s tim u vezi novinarima u Banjoj Luci kako su, nakon početnih provjera rezultata s 528 biračkih mjesta, nepravilnosti utvrđene na njih 450.

Riječ je isključivo o glasovima za predsjednika RS, gdje se utrka vodi između sadašnjeg člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i kandidatkinje ujedinjene oporbe Jelene Trivić iz Partije demokratskog progresa (PDP).

Do trenutka kada je Središnje izborno povjerenstvo (SIP) odlučilo kako će se ponovo prebrojati glasovi za tu dužnost Dodik je vodio s prednošću od oko 30 tisuća glasova.

Dodik je u ponedjeljak na svom Instagram profilu postavio objavu u kojoj je ustvrdio kako je on pobjednik, a osporio je zakonsku utemeljenost provjera koje se provode.

"Iako nezakonita, odluka SIP-a mora kad-tad dovesti do rezultata izbora za predsjednika RS. Mi se tog rezultata ne bojimo jer znamo da je naša pobjeda časna i čista", napisao je Dodik.

Trivić je neposredno nakon toga kazala kako sada više nije bitno kolika je razlika u broju glasova jer je nedvojbeno kako su potvrđene izborne krađe.

"Stalno dolaze novi dokazi da je netko organizirano i sustavno varao na izborima", kazala je Trivić dodajući kako nepravilnosti na više od 450 biračkih mjesta potvrđuju da su izbori bili nelegalni i neustavni.

Sve je nazvala sustavnom i organiziranom pljačkom izborne volje građana.

Zamjenik ravnatelja Glavnog središta za brojanje pri SIP-u Adi Agić u ponedjeljak je kazao kako će, unatoč povećanom obujmu posla, njihovi brojači i kontrolori na vrijeme obaviti svoj posao pa će konačni rezultati moći biti objavljeni u zakonskom roku odnosno do 22. listopada.

Nakon toga slijedi dvodnevni rok u kojemu svi koji su sudjelovali na izborima mogu uložiti žalbe o kojima će odlučivati SIP, a sve mora biti okončano do 3. studenog kada istječe zakonski rok za objavu potvrđenih izbornih rezultata i dodjela mandata izabranim dužnosnicima.

Prema trenutačnim nepotpunim rezultatima jasno je da su mandate u Predsjedništvu BiH osvojili Denis Bećirović, Željka Cvijanović i Željko Komšić, a u trci za zastupnička mjesta u parlamentima države i entiteta pojedinačno su najviše glasova dobile tri najveće nacionalne stranke odnosno Dodikov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Stranka demokratske akcije (SDA) i HDZ BiH.

U deseta županija u Federaciji BiH stanje je nešto kompliciranije. U onima s hrvatskom većinom jasna je prevlast HDZ-a, no u županijama gdje su većina Bošnjaci glasovi su podijeljeni između SDA i oporbe.

Izvor: Tportal

Izvorni autor: I.Ba./Hina/Foto: društvena mreža

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.