U Bruxellesu se šuška o razlozima incidenta u Zagrebu, poslali smo upit i NATO-u

11.03.2022. 12:27:00

Letjelica je stigla iz zračnog prostora Mađarske, brzinom od 700km/h na visini od 1300m. 

>>> NOVO 12:11 Premijer Andrej Plenković detaljno je u petak na početku drugog dana samita EU-a izvijestio čelnike država članica o padu bespilotne letjelice noćas u Zagrebu.

“Premijer je detaljno izvijestio Europsko vijeće o incidentu i svi lideri su s tim upoznati”, rekao je glasnogovornik vlade Marko Milić.

11:35 Markijan Lubkjivski, savjetnik ukrajinskog ministar obrane, za Jutarnji.hr izjavio je da letjelica, koja je pala u Zagrebu, nije ukrajinska. I to rezolutno odbacuje.

Također, rekao je da se očekuje službeno priopćenje ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova u suradnji s glavnim stožerom ukrajinske vojske. Opširnije pročitajte OVDJE

11:23 Ministar obrane Mario Banožić održao je izvanrednu pressicu o padu letjelice.

"U suradnji s NATO članicama imam intenzivnu komunikaciju. S ministarstvima obrane Mađarske i Slovenije sam razgovarao. Iskazali su zabrinutost zbog ovog incidenta i izmijenili smo informacije koje imamo. To ćemo raditi tijekom cijelog dana. Letjelica je došla u 22.57 sati od strane Mađarske, na visini od 1300 metara i 700 km/h", rekao je Banožić.

"Incident je prilično ozbiljan, puno toga smo saznali. Još nam traje istraga. Sada imam razgovor sa svojim kolegom u Mađarskoj i razmjena informacija će nam olakšati da do kraja saznamo o čemu se radi", rekao je načelnik Glavnog stožera OS RH Robert Hranj. 

"Letjelica je staromodna, bila je široko rasprostranjena u Sovjetskom Savezu. U svakom slučaju, bez detaljne analize same letjelice ne bih spekulirao čija je. Hrvatska ima protuzračnu obranu koja ima određena ograničenja i u planu je intenzivna modernizacija", rekao je Hranj.

Opširnije pročitajte OVDJE

11:12 Predsjednik Zoran Milanović je na Pantovčaku održao izvanrednu press konferenciju.

- Upravo je završio brifing as ekspertima iz Glavnog stožera pa se obraćam javnosti. Znamo kakav je objekt doletio i odakle. Nikakvu dojavu nismo dobili iz obavještajnih službi. Ovo je ozbiljan incident i istraga je u tijeku. Građane pozivam da budu mirni jer ovakve se stvari u ratnom sukobu mogu dogoditi. Mene zanima kako jedna nesofticirana letjelice provela sat vremena u Zagrebu. Znamo da nije iz regije - kazao je Milanović. Opširnije pročitajte OVDJE.

11:04 Zagrebačka policija obavještava građane, čija se vozila nalaze unutar područja provođenja očevida zbog pada vojne letjelice, da mogu izvesti svoja vozila.

Građani se na mjestu događaja mogu obratiti policijskom službeniku na osiguranju.

Na mjestu događaja moraju ostati vozila koja su i dalje relevantna za provođenje očevida, vozila koja se zbog značajnog oštećenja ili krhotina ne mogu izvesti s pakirališta. 

10:58 Nakon sinoćnjeg incidenta kad se oko 23 sata u blizini zagrebačkog jezera Jarun srušila, po svemu sudeći, ukrajinska bespilotna letjelica, pojavila se teorija prema kojoj je možda došlo do zabune u upisivanju lokacije na koju je letjelicu trebalo poslati.

Naime, u Žitomirskoj oblasti u Ukrajini, negdje na pola puta između Kijeva i Lavova, postoji mjesto koje se zove Jarun. Prema teoriji koja se, nedugo nakon incidenta, proširila, Ukrajinci su možda programirali letjelicu za nadzor i snimanje i upisali pogrešan Jarun, pa je tako dron umjesto u ukrajinskom Jarunu, završio kod onog zagrebačkog. Opširnije pročitajte OVDJE.

10.52 - Iz sjedišta NATO-a u Bruxellesu Jutarnji list još nije dobio odgovor na upit o ovom incidentu. Trenutno se vode 'provjere' na nekoliko razina, prije svega između Hrvatske i Mađarske, ali i uz koordinaciju NATO-a, kako bi se utvrdilo što je razlog ovog incidenta.

Države članice, u okolnostima kada nije ratno stanje, imaju ovlasti kontrolirati svoje nebo. U određenim okolnostima to se radi u preko NATO-a.

Naši sugovornici u Bruxellesu kažu kako 'ne vjeruju da se radi o namjernom usmjeravanju drona', već vjerojatno o grešci. A ta greška može bitii rezultat ometanja navigacijskog sustava u Europi, bilo u Mađarskoj, Rumunjskoj, Hrvatskoj, Poljskoj...

Sada će se napraviti forenzička analiza kako bi se utvrdilo je li letjelica ostala bez goriva, ili je “zalutala” zbog ometanja navigacijskog sustava.

Zbog ruske agresije u Ukrajini, NATO je povećao nazočnost upravo u istočnom krilu. Nad Poljskom se prati zračni prostor i avionima sustavom AWACS, ali pomoću toga se prate uglavnom avioni koji lete u većim visinama.

10:35 Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Zoran Milanović sazvao je u petak ujutro hitan sastanak s čelnicima Oružanih snaga RH i sigurnosno obavještajnih agencija zbog pada besposadne letjelice vojnog tipa na području Zagreba.

Načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj, ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije Daniel Markić i ravnatelj Vojne sigurnosno-obavještajne agencije Ivica Kinder informirali su predsjednika Milanovića o dosadašnjim saznanjima i okolnostima pada besposadne letjelice vojnog tipa na području grada Zagreba, izvijestili su kratko iz Ureda predsjednika.

Uz predsjednika Milanovića, na sastanku su bili predstojnik Ureda predsjednika Orsat Miljenić, savjetnik Predsjednika Republike na obranu i nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić i savjetnik Predsjednika Republike za europsku i vanjsku politiku Neven Pelicarić.

image

Sastanak Milanovića s čelnicima Oružanih snaga RH i sigurnosno obavještajnih agencija

 Dario Andrišek/ured Predsjednika

10:33 Novinarka Jutarnjeg razgovarala je s nekim Zagrepčanima koji su izrazili strahi ljutnju ali i ogorčenje zbog sinoćnjeg događaja.

- Tko bi odgovarao da je netko poginuo? Uvjeravaju nas da je sve pod kontrolom, da je naše nebo sigurno i onda nam doleti nešto ovako uznemirujuće? - mišljenja je jedna umirovljena Zagrepčanka. Opširnije pročitajte OVDJE.

10.30 - Premijer Plenković potvrdio je da je letjelica u Hrvatsku stigla iz Mađarske, ali je dodao da mu je Viktor Orban rekao da je ista u mađarski zračni prostor ušla iz Rumunjske. Opširnije pročitajte OVDJE.

10:25 Tyler Rogoway, stručnjak za vojnu avijaciju i urednik portala 'War zone', detaljno je proučio fotografije ostataka letjelice iz Zagreba i zaključio kako se gotovo sigurno radi o dronu.

- Čvrsto vjerujemo da se radi o izviđačkom dronu koji izgleda kao raketa. Zacijelo se ozbiljno pokvario, preletio cijelu Mađarsku i na kraju srušio u Zagrebu - napisao je Rogoway i iznio još dokaza da je dron u Hrvatsku stigao baš iz ratne zone. Opširnije pročitajte OVDJE.

10:24 Siniša Hajdaš Dončić oglasio se na Twitteru i poručio da je kao predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost zatražio hitno očitovanje sigurnosnih službi oko pada nepoznate letjelice u Zagrebu.


10:22 Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević obišao je mjesto incidenta u ranim jutarnjim satima.

- Ovo je događaj bez presedana, tako nešto se nikad nije dogodilo u Zagrebu. Situacija je takva da su Zagrepčani dovoljno traumatizirani potresom i na neki način pandemijom, rekao je.

- Na nadležnim tijelima je da komuniciraju službene informacije. Nastala je neka imovinska šteta, tek treba utvrditi kolika. Ključno je da nitko nije stradao, poručio je. Opširnije pročitajte OVDJE.

11:20 U blizini mjesta pada letjelice, pronađena su i dva padobrana. Policijski službenici osigurali su širu i užu zonu mjesta događaja gdje se obavlja očevid. Opširnije pročitajte OVDJE.

Nakon jutros održanog sastanka u Uredu vijeća za nacionalnu sigurnost nadležnih tijela sigurnosno-obrambenog sustava zbog pada letjelice kod studentskog doma u Zagrebu iz Vlade su poslali priopćenje:

"U Uredu Vijeća za nacionalnu sigurnost održan je sastanak nadležnih tijela sigurnosno-obrambenog sustava na kojem su sudjelovali potpredsjednik Vlade RH nadležan za nacionalnu sigurnost i ministar hrvatskih branitelja g. Medved, potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova g. Božinović, ministar obrane g. Banožić, ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije g. Markić, ravnatelj Vojne sigurnosno-obavještajne agencije general-bojnik Kinder i predstojnik Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost g. Franjić.

Sve nadležne službe uključene su odmah po uočenju pada besposadne letjelice vojnog tipa koja je, prema dosad prikupljenim podacima, u hrvatski zračni prostor ušla iz smjera istoka prema zapadu, odnosno iz zračnog prostora Mađarske, brzinom od 700km/h na visini od 1300m.

U tijeku je kriminalističko istraživanje u suradnji kriminalističke policije i vojne policije, a u koordinaciji sigurnosno-obrambenog sustava poduzimaju se i druge mjere, uključujući i međunarodnu suradnju, posebice s NATO savezom, kako bi se utvrdile sve okolnosti događaja", priopćili su iz Vlade.

Premijer Andrej Plenković, koji se nalazi u Parizu na neformalnom summitu Europskog vijeća vezanog uz Ukrajinu, oko 10.30 sati dat će izjavu za medije, a ministar obrane Mario Banožić u 11 sati održat će konferenciju za medije u MORH-u.

 

Izvor: Jutarnji list

Izvorni autor: Goran Penić, Augustin Palokaj, Hina, Jutarnji.hr/Foto: fah

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.