U DOGOVORENOJ PREDAJI UZ OBEĆANJE DA ĆE IM ŽIVOTI BITI POŠTEĐENI, PARTIZANI STRIJELJALI ZAROBLJENIKE TE FOTOGRAFIRALI ZLOČIN

29.03.2021. 11:25:00

Rijeka

 • sl.12 Strijeljanje više od dvadeset nijemaca iznad Vežice Rijeka

Donosimo fotografije stravičnog strijeljanja prevarenih zarobljenika!

U Drugom svjetskom ratu, prilikom ulaska Titovih partizana u Rijeku, na brdu Sv.Križ iznad Vežice, blizu Astronomskog centra Rijeka, partizani su strijeljali skupinu zarobljenih njemačkih vojnika koji su se predali jer čuvanje “granice” 1945., ionako više nije imala smisla. Na tom lokalitetu još i danas možete naći niz bunkera, tunela i raznih utvrda. Na zapadnom dijelu brijega talijanska je vojska izgradila utvrdu s nastambama za vojnu posadu i do nje prilaznu cestu. Danas je taj objekt pretvoren u  Astronomski centar Rijeka. U podnožju je smještena bila vojarna Draga, koju je hrvatska vojska napustila 2004., godine.

Partizani su ovaj svoj zločin fotografirali te ostavili tako i nepobitan dokaz o zločinu nad zarobljenicima. Zločin je počinila Dvanaesta dalmatinska udarna brigada. Također postoji dio popisa zarobljenika koje su zvjerski pobili. S fotografija se da utvrditi i broj od najmanje 23 zarobljenika koje su Titovi partizani strijeljali. Na fotografijama se nalaze i lica partizana koji su sudionici u ovom zločinu te odgovorni za njega a koji nikada nisu procesuirani, postoji mogućnost da su neki od tih partizana i danas živi a sudski proces nikada nije pokrenut.

Nedovršen popis strijeljanih zarobljenika:

 • Sl.11 Nedovršeni popis strijeljanih nijemaca Vežice Rijeka 1945., Rijeka

U komunističkoj literaturi se spominje da su 20. travnja 1945., dijelovi njemačkog 1049. puka i 705. bataljuna zbog udaraca koje su zadobili od 12. brigade kod Škrljeva, Bakra, Sv. Kuzma i Točila 19. travnja, tako potreseni i demoralizirani da nisu bili raspoloženi za daljnju borbu. Njima su upućeni parlamentarci da se predaju, da se čitava posada, koja se nalazi na koti 206 i Sv. Ana preda a da će im životi biti pošteđeni. Zbog već poznatih fotografija strijeljanja zarobljenika komunistički režim je u svojoj već dobrano poznato cenzuriranoj literaturi morao opravdati to strijeljanje, te su to učinili navodeći lažne teze da je u vrijeme pregovora Nijemcima stiglo pojačanje iz Rijeke, te da se situacija potpuno promijenila. Navodno su Nijemci pobili svoja dva vojnika koje su partizani poslali kao svoje zarobljenike u pregovore na kotu 206 i Sv. Anu. Zašto bi Nijemci pobili svoje ljude bez razloga, još je jedna od činjenica nelogičnosti i neutemeljenosti lažnih teza režimske cenzurirane literature. Broj zarobljenih također potvrđuje činjenicu da na brdu Sv.Križ, Nijemci nisu dobili nikakvo pojačanje te da se radi o ustaljenom friziranju i cenzuri povijesne istine od strane režimske Jugoslavije.

 • Sl.2 Strijeljanje više od dvadeset nijemaca iznad Vežice 1945., Rijeka
 • Sl.3 Strijeljanje više od dvadeset nijemaca iznad Vežice 1945., Rijeka
 • Sl.4 Strijeljanje više od dvadeset nijemaca iznad Vežice 1945., Rijeka
 • Sl.5 Strijeljanje više od dvadeset nijemaca iznad Vežice 1945., Rijeka
 • Sl.6 Strijeljanje više od dvadeset nijemaca iznad Vežice 1945., Rijeka
 • Sl.7 Strijeljanje više od dvadeset nijemaca iznad Vežice 1945., Rijeka
 • Sl.8 Strijeljanje više od dvadeset nijemaca iznad Vežice 1945., Rijeka
 • Sl.10 Strijeljanje više od dvadeset nijemaca iznad Vežice 1945., Rijeka

  Izvori: Nikola Anić, Dvanaesta dalmatinska udarna brigada, Brać, 1984.

  Hrvoje Tica, Izvorni znanstveni članak, Pitanje autentičnosti izvješća Dvanaeste dalmatinske udarne brigade, Zagreb, 1993.

  Izvor: komunistickizlocin.net

  Izvorni autor: Nikola Anić/Hrvoje Tica/Foto: fah

  Autor:

  Važna obavijest:

  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

  Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.