'U ime partije iz škole je izbacivao vjernike, odbio '91. liječiti branitelje, a potom trgovao lijekovima!'

29.05.2013. 10:27:20

Na početku rata Jovanović se nije htio uključiti u obranu Hrvatske. Osobno sam, početkom 1991., pozvao sve liječnike da se stave na raspolaganje Sanitetskom stožeru. Jovanović se trebao javiti ravnatelju riječke bolnice, no za razliku od ostalih liječnika on je odbio to učiniti – prisjeća se dr. Hebrang.

Skandalozno svađalački ton kojim se ministar Jovanović zadnjih dana, mimo svih demokratskih pravila, obrušio na suce Ustavnog suda koje je poimence prozivao i ismijavao zbog 'nestručnosti' 'političke trgovine', 'nekompetentnosti', motivirao nas je, kao i neke naše čitatelje, na preispitivanje biografije samog ministra Jovanovića.

Godinama bio trgovački putnik pa postao ministar

- Gdje je to Željko Jovanović bio prije nego ga je partija postavila za ministra? Gdje je provodio dane prije nego je političkim dekretom određen za saborskog zastupnika? Radno iskustvo ovog politikantskog siledžije sastoji se u tome da je deset godina obavljao funkciju, figurativno rečeno 'imotskog torbara', odnosno trgovačkog putnika na propagandi farmaceutskih proizvoda, a posljednje četiri za saborskom govornicom apsolvirao kao politički kamikaza-galamdžija Komunističke partije u obračunu s političkim neistomišljenicima! Pogledajmo njegov 'znanstveno-obrazovni' kurikulum kako bi se uvjerili da je svoje veliko znanje vjerojatno stekao na komercijalnim edukacijama gledajući propagandne filmove farmaceutskih koncerna koji već dugi niz godina izmišljaju bolesti poput, primjerice, svinjske i ptičje gripe! - ističe u pismu naš čitatelj i povremeni suradnik Damir Kalafatić, koji podsjeća da je Željko Jovanović, prije nego li je postao saborski zastupnik, godinama bio zastupnik farmaceutskih tvrtki koje su svoje proizvode nudile Hrvatskoj.

Gdje se u ministrovoj biografiji zagubila znanstvena aktivnost?

- Jovanović je tijekom 2007. godine bio direktor razvoja tržišta hrvatskog predstavništva Schering-Plough CE AG tvrtke. Godinu prije toga je bio odgovorna osoba za praćenje nuspojava lijekova tvrtke General Electric Healthcare, a od 1997. do kraja 2005. godine radio je za farmaceutsku tvrtku F. Hoffman-La Roche, da bi od 2001. do 2005. godine bio direktor vanbolničkog programa iste švicarske tvrtke. Prije toga Jovanović je, od 1994. do 1997. radio u Ustanovi za hitnu medicinsku pomoć u Rijeci - ističe naš izvor, a utemeljenost većine njegovih tvrdnji potvrđuje i Jovanovićeva službena biografija.

Na činjenicu da Jovanović nije znanstvenik, da nikada prije nego što je postao ministar, nije radio u visokom obrazovanju, da ni po čemu ne zaslužuje biti ministar znanosti, obrazovanja i sporta te da je često u sukobu interesa, upozorio nas je i bivši ministar zdravstva, ugledni liječnik i sveučilišni profesor dr. Andrija Hebrang.

Hebrang: Dok su branitelji ginuli, on je predavao prvu pomoć u auto školi

- Poznata je činjenica da je Željko Jovanović bio u Upravnom vijeću KBC Rijeka u vrijeme dok je radio za poznatu farmaceutsku tvrtku. To je čisti sukob interesa. No, to nije njegov jedini grijeh. On se, naime, tijekom Domovinskog rata nije htio uključiti u obranu Hrvatske, iako sam osobno, početkom 1991. godine, kao tadašnji ministar zdravstva pozvao sve liječnike da se stave na raspolaganje Sanitetskom stožeru organiziranom po županijama. Trebao se javiti ravnatelju riječke bolnice, no on je odbio to učiniti. Tako je Željko Jovanović, u vrijeme dok su stotinjak kilometara od Rijeke mnogi branitelji ginuli, u to vrijeme predavao prvu pomoć u autoškoli u Rijeci. Osobno sam ga mobilizirao 1993. godine, kada je najgori dio rata već prošao, a on se sada se pravi da je veliki branitelj. Činjenica je, međutim, da je mobiliziran, a da su ostali liječnici bili dragovoljci Domovinskog rata - podvlači dr. Hebrang, te dodaje da se Jovanovićev manjak iskustva u znanosti i obrazovanju itekako može osjetiti u mnogim njegovim spornim odlukama.

Uzor mu je korumpirana i aferama obilježena Svjetska zdravstvena organizacija

- Spolni odgoj nije samo pitanje struke već i odgoja, što znači da bi u svakoj demokratskoj zemlji odgovorne osobe trebale napraviti dva različita programa, te ponuditi roditeljima da biraju onaj koji odgovara njihovom svjetonazoru.  Jovanović, međutim, kao glavni argument za nametanje spornog zdravstvenog i spolnog odgoja često ističe da je takav odgoj preporučila Svjetska zdravstvena organizacija, kao da se radi o nekom vrhunskom moralnom i stručnom autoritetu, a ne o duboko kompromitiranoj organizaciji, koja je ugled odavno izgubila u mnogim korupcijskim i financijskim skandalima. Poznato je da su mnogim državama u svijetu nametali neprovjerena i štetna cjepiva, te da su tako naštetili zdravlju stanovništva. I nama su, tijekom rata i za vrijeme mog ministarskog mandata, pokušali uvaliti mnoga čudna i neprovjerena cjepiva i nije bilo lako oduprijeti se pritiscima tog snažnog lobija. Jovanović je, međutim, u dobrom dijelu svoje karijere radio za taj lobi, a sveučilišni je nastavnik na Sveučilištu u Osijeku postao tek u svom ministarskom mandatu, što je apsolutni i skandalozni sukob interesa. Osim njega to je jedino učinio moj stranački kolega Dragan Primorac, kojega sam zbog toga često i žestoko kritizirao. Kada ministar za  ministarskog mandata postaje docent, to vrišti do neba i to je prvorazredni politički skandal. Željko Jovanović do tada nije radio u visokom obrazovanju, te nikada nije bio znanstvenik u pravom smislu te riječi, što znači da ni po čemu nije trebao postati ministar tako važnog resora kao što su znanost, obrazovanje i sport – podvlači Hebrang, te na kraju dodaje da su i Jovanovićevi necivilizirani i svađalački javni nastupi u velikom proturječju s liječničkom praksom.

Antolović: Prijetio je da će u ime crvene knjižice kolegu iz razreda izbaciti iz škole

- Jovanović bi kao liječnik trebao prihvaćati ljude i biti tolerantan, a ne stalno se svađati, vrijeđati i u javnosti bijesno istupati. Takvo ponašanje u totalnom je neskladu s liječničkim pozivom i etikom – zaključuje dr. Hebrang.

A da je Željko Jovanović još u mladosti izgradio imidž osobe sklone netolerantnom, odnosno diktatorskom ponašanju, tvrdi i njegov gimnazijski kolega Milivoj Antolović, koji nas je prije pola godine upozorio na činjenicu da je Željko Jovanović za gimnazijskih dana u školi provodio teror 'u ime partije'.

- Željko Jovanović je 1983. godine kao srednjoškolac i tek primljeni član partije proganjao jednog vjernika, svog razrednog kolegu, čime je kršio i tadašnji zakon jer su vjernici imali pravo na slobodu vjeroispovijesti. Išao sam u isti razred s Jovanovićem u riječku gimnaziju (tada se zvala Centar za kadrove u obrazovanju i kulturi). Naš je razredni kolega bio i M. Č. (podaci poznati uredništvu), mladić pravoslavne vjeroispovijesti koji je išao na katolički vjeronauk kod popa Mije. On je s Crkvom tada za Božić otišao u Pariz na druženje katoličke mladeži Europe. Pri povratku Jovanović je, na zaprepaštenje svih nas, doslovce izvadio svoju crvenu knjižicu, podigao je visoko u zrak i zaprijetio da će u ime te knjižice kolegu M.Č. -a izbaciti iz razreda. Govorio je da će se preko 'komiteta' pobrinuti da ga izbace iz škole! Dodao je da M. Č. smije ići na vjeronauk ali da odlazak s Crkvom u inozemstvo predstavlja izdaju države i sistema, te da će ga on zbog toga goniti – kazao nam je, posve svjestan mogućnosti da ga Željko Jovanović može tužiti, Milivoj Antolović, te dodao

da je nakon prijetnje izrečene u školi, Jovanović spomenutom  kolegi preko 'komiteta' doista zadavao velike probleme, te da su slične neprilike imali su i drugi učenici koji su išli na taj susret u Pariz.

Podjednako bahato ponaša se i danas

- Neki će reći da je bio mlad, no činjenica je da je već tada koristio moć na neprimjeren način. Kolegi se nikada nije ispričao, a podjednako bahato se ponaša i danas – rekao nam je Antolović, kojega smo ovaj utorak ponovno nazvali i pitali je li ga Jovanović naknadno tužio zbog klevete.

- Ma kakvi! Niti me tužio, niti je demantirao. Kako bi tužio kad zna da je sve istina – napominje Antolović, koji nam je potom ponovio da se Željko Jovanović oduvijek ponašao kao pravi komesar, te da nikada nikome nije dopuštao raspravu ili kritiku.

Tada smo (potkraj prosinca prošle godine) upitali ministra Jovanovića 'je li točno da je u srednjoj školi proganjao školskog kolegu koji je s Crkvom za Božić otišao u Pariz, te kako objašnjava te postupke (ako su se dogodili)', na što nam je ministar odgovorio 'da ne očekujemo valjda od njega da komentira takve gluposti'.

Jovanović ponovno ne odgovara na upite

'Je li gospodin Jovanović bio u Upravnom vijeću KBC Rijeka dok je radio za poznatu farmaceutsku tvrtku? Nije li to sukob interesa i nije li to u neskladu s liječničkom etikom, te kako objašnjava tvrdnje dr. Hebranga da je postao sveučilišni profesor tek u svom ministarskom mandatu, što je skandalozni sukob interesa?

Zašto se 1991. godine nije odazvao Hebrangovu pozivu da se stavi na raspolaganje Sanitetskom stožeru? Zna li da je Svjetska zdravstvena organizacija, na čiji 'autoritet' se često poziva, diskreditirana u javnosti brojnim financijskim i korupcijskim skandalima, nametanjem nepotrebnog i štetnog cjepiva, te pretvaranjem u filijalu farmaceutskih industrija, a na štetu zdravlja svjetske populacije, o čemu su mnogi ugledni svjetski mediji pisali zadnjih godina, te ima li činjenica da je dobar dio karijere radio kao zastupnik farmaceutskih tvrtki ikakve veze s činjenicom da danas tako gorljivo zagovara uvođenje zdravstvenog odgoja kakvoga promovira Svjetska zdravstvena organizacija u suradnji sa zainteresiranim farmaceutskim tvrtkama?

Je li tužio, ili će tužiti, Milivoja Antolovića koji je javno izjavljivao da je Jovanović 1983. u riječkoj gimnaziji 'u ime Partije' tražio da se iz škole izbaci učenik koji je išao s Crkvom na izlet u Pariz', upitali smo, preko glasnogovornice, ponovno ministra Jovanovića. Odgovor Ureda za odnose s javnošću Ministarstva znanosti  objavljujemo ovdje u cijelosti. - Na sva vaša pitanja ministar znanosti, obrazovanja i sporta dr. sc. Željko Jovanović odgovorio je već nebrojeno puta te vas stoga upućujemo na pregled novinskih arhiva u kojima ćete naći sve odgovore – stoji u priopćenju Jovanovićeva Ureda za odnose s javnošću.

Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.