U Križevcima je održana tribina pod nazivom „Birajmo zastupnike imenom i prezimenom“

02.10.2014. 07:59:16

U organizaciji Udruge za promicanje građanske političke kulture „Demokroacija“ i Građanske inicijative „ U ime obitelji“ jučer je u Križevcima održana tribina pod nazivom „Birajmo zastupnike imenom i prezimenom“. Na tribini je sudjelovala članica Organizacijskog odbora Građanske inicijative „Birajmo zastupnike imenom i prezimenom“ Željka Markić. Moderator tribine bio je predsjednik Udruge „Demokroacija“ Željko Picig, koji je spomenuo da je zaživjela radijska emisija pod nazivom „Politička abeceda“, koju ostvaruju članovi Udruge, a emitira se svakog četvrtka u 17.00 sati na valovima Radio Križevaca. Željka Markić je napomenula da je dosadašnji izborni sustav nepravedan jer ni približno ne odražava glasovanje na izborima s raspodijeljenim saborskim mandatima. To znači da postoje saborski zastupnici koji su nezasluženim glasovima osvojili mandat u Hrvatskome saboru, jer su im se pribrojili glasovi birača koji su glasali za neku drugu stranku koja nije prešla izborni prag od sadašnjih 5%. Na parlamentarnim izborima 2011. godine 606.356 glasova, od ukupno 2.353.465 važećih, »nezasluženo« je pribrojen nekom političaru iz stranke koja je prešla izborni prag. Odnosno, svaki četvrti građanin koji je došao glasati na izborima glasao je za neku političku opciju koja na kraju nije predstavljena u Hrvatskome saboru. Načelo preferencijalnog glasovanja je primjenjivo odmah bez dodatnih izmjena zakona, istaknula je Markić Ovim prijedlogom bit će manje izbornih jedinica jer će se u svakoj izbornoj jedinici birati 20 ili više zastupnika ovisno o broju birača. Zastupnička mjesta raspodijelit će se između izbornih jedinica na temelju izračuna odnosa broja birača u svakoj izbornoj jedinici i ukupnog broja birača u Republici Hrvatskoj. To znači da će svaka izborna jedinica dati 20 ili više zastupnika proporcionalno broju birača koji su obuhvaćeni pojedinom izbornom jedinicom. Tako se ne bi moglo dogoditi kao na zadnjim parlamentarnim izborima da stranke poput HSLS-a s 72 924 osvojena glasa ne osvoje ni jedan mandat, a HSS-a s 71 450 glasova osvoji 1 saborski mandat, dok je HDSSB s 66 000 glasova osvojio 6 saborskih mandata. Markić je pojasnila i ostala izborna načela poput smanjenja praga s 5% na 3 %, ujednačavanje vrijednosti glasova birača u izbornim jedinicama, glasanje dopisnim i elekroničkim putem, preduvjet za kandidaturu izvanparlamentarnih stranaka – 3000 potpisa i pravilo koaliranja stranaka – samostalno na izbore, udruživanje nakon izbora. Na kraju je još istaknula da je HSS jedina parlamentarna stranka koja je podržala referendum, i da poziva sve koji nisu da svojim potpisom pokrenu promjene na bolje. Gosti su uz mnogobrojna pitanja na kraju tribine, bili pomalo iznenađeni što na tribini nije bilo čelnika iz Hrvatske seljačke stranke. PDN

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.