U Lovasu obilježena 24. obljetnica stradanja mještana u minskome polju

18.10.2015. 16:54:46

ZLOČIN NEMA PRAVOMOĆNE PRESUDE Križnim putem do spomen-obilježja minskoga polja, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća te misom zadušnicom za sve poginule i nestale u crkvi sv. Mihaela, mještani Lovasa obilježili su u nedjelju 24. obljetnicu stradanja sumještana u minskome polju kada je život izgubilo 21 Lovaščanin, a njih 14 je lakše ili teže ranjeno. Nakon okupacije Lovasa 10. listopada 1991. godine, pripadnici jugovojske te paravojnih četničkih formacija 18. listopada 1991. godine natjerali su 51 mještanina Lovasa u „čišćenje“ minskoga polja s tragičnim posljedicama. Tijekom agresije i okupacije Lovasa i susjednog Opatovca poginulo je i ubijeno 87 osoba od kojih je 85 iz Lovasa, pa je tako selo ostalo bez 5,5 posto svog hrvatskog stanovništva. Za još tri osobe se traga. Zbog zločina u minskom polju i drugih zločina nad civilnim stanovništvom tijekom listopada i studenog 1991. godine i smrt više od 70 osoba po optužnici, 2012. godine sud u Beogradu je 14 pripadnika lokalne civilno-vojne vlasti u okupiranom Lovasu, Teritorijalne obrane i četničkog odreda „Dušan Silni“, osudio na ukupno 128 godina zatvora. Početkom 2014. godine ta je presuda ukinuta pa za zločine u Lovasu još nema pravomoćne presude. Obilježavanje obljetnice stradanje redovito organizira Općina Lovas i obitelji poginulih i nestalih mještana općine, a na današnjem obilježavanju bili su i predstavnici beogradskog Fonda za humanitarno pravo i organizacije Žene u crnom.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.