U maskirnim odijelima okupirali Trg F. Tuđmana: Ne odustajemo

04.07.2013. 13:23:48

Neisplaćene plaće, bez slobodnih dana, dio je problema na koje želi upozoriti tristotinjak pirotehničara

Tristotinjak ljudi u kamuflažnim odijelima, većinom muškarci, već su postali normalan prizor za jutarnje šetače pasa na Trgu dr. Franje Tuđmana. Smješteni u četrdesetak šatora nasred livade, hrvatski pirotehničari štrajkaju već osam dana. Okupljanje prije odlaska na Trg bana Josipa Jelačića u jedanaest sati kako bi prosvjedovali postala im je jutarnja rutina. Udomaćili se na kvartu Otvorena vrata za medije imali su jučer, kada su se svi okupili kako bi čuli što im predstavnici govore, ali inače su raštrkani po kvartu u kojem su se udomaćili. – Dosta tih dečki bilo je u ratu, kao i ja, rade hvalevrijedan posao, tako da su uvijek dobrodošli – govori vlasnik lokalnog kafića dok nekoliko umornijih pirotehničara brzo ispija jutarnje kave kako bi se pridružili kolegama u povorci prema glavnom trgu. – Noću zna biti hladno u tim šatorima pa se malo teže spava, no izdržljivo je. Većinu vremena provodimo u druženju i čekanju, razmjeni iskustava s drugim kolegama – kaže nam jedan od pirotehničara. Zaklon od sunca potražili su pod obližnjim stablom. Na razgovor su pristali kao skupina jer su u ovome, kažu, zajedno. No iskustva koja razmjenjuju nisu lijepa. Neisplaćene plaće, prekovremeni sati, bez slobodnih dana, te raspisivanje kvadrata na ljude koji nisu na terenu redovite su, kažu nam, stavke na listama kršenja prava u tvrtkama za koje rade. – Tko se zamjeri gazdi, ostaje doma, ali se svejedno pod njegovim imenom bilježe provjereni kvadrati, a koje na kraju moraju odraditi kolege. Šefovima je bitno pokriti što više kvadrata jer su po njima plaćeni. Ovaj se posao ne može tako raditi, ako netko strada, mi idemo u zatvor – objašnjava situaciju jedan od pirotehničara, dok drugi potvrdno kimaju glavom. Ne zaboravljamo kolege – Žalosno je što je dosta vlasnika nekad ovo i radilo s nama, ali novac ih je pokvario, zaboravili su kako je biti na terenu – ogorčeno govore. No poručuju – mi ne zaboravljamo sve naše stradale kolege. I ne odustajemo dok ne ostvarimo svoja prava.
Nakon povorke sastanak s predstavnicima Ministarstva rada Svakoga dana u 11 sati povorka pirotehničara kreće prema glavnom zagrebačkom trgu kako bi prosvjedovali. Njihove zahtjeve za potpisivanje kolektivnog ugovora u razminiranju prate domoljubne pjesme – uličnog svirača plaćaju donacijama iz vlastitog džepa. Danas će se u 15 sati prvi put sastati s predstavnicima Ministarstva rada i mirovinskog sustava i pokušati ostvariti dijalog. Izvornu vijest možete pogledati OVDJE U maskirnim odijelima okupirali Trg F. Tuđmana: Ne odustajemo U maskirnim odijelima okupirali Trg F. Tuđmana: Ne odustajemo U maskirnim odijelima okupirali Trg F. Tuđmana: Ne odustajemo U maskirnim odijelima okupirali Trg F. Tuđmana: Ne odustajemo U maskirnim odijelima okupirali Trg F. Tuđmana: Ne odustajemo U maskirnim odijelima okupirali Trg F. Tuđmana: Ne odustajemo

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.