U Osijeku otkriven spomenik Franji Tuđmanu

31.05.2013. 09:47:40

OSIJEK - Otkrivanje spomenika prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu u četvrtak navečer u Osijeku, otkrilo je i kako je na pomolu veliko približavanje mrskih političkih suparnika HDSSB-a i HDZ-a. Naime, velikoj svečanosti, koju su i sami lokalni čelnici HDZ-a nazvali „predizbornom akcijom HDSSB-a“, uz Ružu Tomašić, Đurđu Šušak te brojne Osječane, pridružili su se i visoki dužnosnici HDZ-a Tomislav Čuljak, Davor Ivo Stier i Miroslav Tuđman, koji je održao i govor prije otkrivanja spomenika svome ocu, kojeg je izradio akademski kipar Ante Jurkić, a Grad i Županija ga platili 550 tisuća kuna. - Nema boljeg mjesta i veće simbolike od Trga slobode za jedan ovakav spomenik. Jer, spomenik Franji Tuđmanu je i spomenik svim hrvatskim braniteljima koji su svoj život dali za slobodu - rekao je Tuđman, dok je gradonačelnik Osijeka Krešimir Bubalo dodao kako je „Tuđman bio predsjednik svih Hrvata i drago mi je da su na svečanost došli ljudi različitih opredjeljenja.“ No, kada su ga novinari kasnije da prokomentira priča kako sve to izgleda kao da se HDSSB i HDZ vole javno on je odgovorio „meni je bitno što večeras nije padala kiša.“ Konkretniji je pak bio Tuđman kazavši kako je „HDSSB izašao iz politike i programa HDZ-a. U vrijednosnom smislu bilo bi prirodno da te dvije stranke surađuju i djeluju u okviru istoga svjetonazora.“ Iako će se mnogi složiti s Tuđmanom, činjenica je da između ovih dviju stranaka već godina u upotrebi teška i uvredljiva verbalna artiljerija, a gotovo da se i ne pamti da su čelnici dviju stranaka ikada bili zajedno na jednom skupu ili događaju kojeg je organizirala suprotna strana. Tako su se i dan prije otkrivanja spomenika lokalni čelnici HDZ-a Damir Kramarić i Goran Ivanović, inače HDZ-ov kandidat za župana protiv HDSSB-ovog Vladimira Šišljagića, žestoko obrušili na HDSSB kazavši da je otkrivanje spomenika dr. Tuđmanu „jeftino demagoško skupljanje političkih poena od strane HDSSB-a“, dodavši pri tome i kako su „upravo HDSSB-ovci izvršili detuđmanizaciju Hrvatske i HDZ-a te osnivanjem regionalne stranke izdali načela dr. Tuđmana.“ No, očito je da vrh stranke ne misli tako i ne treba čuditi ako su Kramarić i Ivanović zbog svoga istupa dobili žestoke packe od vrha stranke, čija se nazočnost otkrivanju spomenika može protumačiti i kao davanje legitimiteta HDSSB-u, umjesto svojim lokalnim čelnicima. HDSSB-ov župan Vladimir Šišljagić je pak rekao da ne misli kako će druženje HDZ-ovaca i HDSSB-ovaca zbuniti birače u nedjelju. Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.