U petak u Mađarsku ušlo više od 4000 migranata iz Hrvatske

19.09.2015. 10:31:04

Francuska agencija AFP, pozivajući se na savjetnika mađarske vlade Gyorgy Bakondi, prenosi da je do 22 sata bilo razvučeno 28 kilometara žičane ograde na hrvatsko-mađarskoj granici duž predviđenog 41 kilometra. Tijekom petka iz Hrvatske je u Mađarsku ušlo 4400 migranata, prenosi britanski list Guardian. Francuska agencija AFP, pozivajući se na savjetnika mađarske vlade Gyorgy Bakondi, prenosi da je do 22 sata bilo razvučeno 28 kilometara žičane ograde na hrvatsko-mađarskoj granici duž predviđenog 41 kilometra. Na njezinu postavljanju bilo je angažirano oko 500 vojnika. Budimpešta je optužila hrvatske vlasti da ohrabruju migrante da "ilegalno" prelaze granicu, podsjeća agencija. No, Hrvatska, koja je postala nova trasa egzila migranata iz Sirije i Iraka otkad je potpuno zatvorena srpsko-mađarska granica, kazala je tijekom večeri da je dogovorila s Budimpeštom da će Mađarska dopustiti ulaz "osjetljivim" migrantima. Budimpešta je ranije negirala da je sklopila dogovor o prijelazu njezine granice. Mađarska novinska agencija MTI u petak navečer izvijestila je da je tim povodom mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto razgovarao s hrvatskom ministricom vanjskih poslova Vesnom Pusić telefonom. MTI navodi da je mađarski veleposlanik u Hrvatskoj dobio nalog da preda prosvjednu notu hrvatskom ministarstvu vanjskih poslova kojom se osuđuje hrvatsko "kršenje europskog prava".  

IZBJEGLIČKA KRIZA

Više od 5 tisuća izbjeglica napustilo Hrvatsku

izbjeglice-gugo-114 U Tovarniku je još noćas bilo bilo više od 8.000 izbjeglica. Prevoze se autobusima i vlakovima, među ostalim i u Beli Manastir. U Hrvatsku je, sinoć do 19 sati - ušlo više od 17 tisuća izbjeglica, a do ponoći ih je više od 5 tisuća - izišlo iz zemlje. Zatvoreno je sedam graničnih prijelaza sa Srbijom, no unatoč tomu, skupine migranata kod Tovarnika i dalje neprekidno pristižu preko polja i kroz kukuruzišta, prenosi HRT. U Tovarniku je još noćas bilo bilo više od 8.000 izbjeglica. Prevoze se autobusima i vlakovima, među ostalim i u Beli Manastir. Tamo će danas doći i premijer Zoran Milanović. Prvi izbjeglice iz Hrvatske stigli u Austriju Na austrijski granični prelaz Heiligenkreuz u Gradišću tijekom noći stigli su prvi izbjeglice koje su hrvatske vlasti prebacile u Mađarsku. U noći s petka na subotu, prema policiji, pristiglo je oko 1000 izbjeglica, koji se dalje prevoze autobusima do Beča i Graca. Tijekom dana vlasti očekuju tisuće izbjeglica kao i na prelazu Nickelsdorf, gdje se u idućim satima očekuje dolazak njih oko 1000. Autor: PolitikaPlus Foto: Ante Gugo  

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.