U Podrutama obilježena 28. obljetnica pogibije petorice promatrača Europske zajednice

10.01.2020. 15:06:00

U Podrutama kod Novog Marofa u petak je obilježena 28. obljetnica pogibije četvorice talijanskih i jednog francuskog mirovnog promatrača Europske zajednice čiji je nenaoružani helikopter 7. siječnja 1992. srušio MIG-21 bivše JNA.

 U tom su napadu poginuli talijanski pukovnik Enzo Venturini, poručnici Marco Matta, Silvano Natale i Fiorenzo Ramacci te francuski natporučnik Jean Loup Eychenne.

Počast poginulima polaganjem vijenaca ispred komemorativne kapele odali su izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Alen Runac, izaslanik predsjednika Vlade i ministra obrane državni tajnik Zdravko Jakop, predstavnici talijanske i francuske vojske, zamjenik varaždinskog župana Tomislav Paljak te gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač.

Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Alen Runac kazao je da se "poklanjaju mirotvorcima koji su položili svoje živote i koji su svojom tragedijom doprinijeli priznanju Hrvatske". Naglasio je kako je i danas, nakon 28 godina, teško shvatiti činjenicu da je neko pucao na mirotvorce. Zaključio je da je i iz tog razloga zadaća svih prenositi istinu o ratu u Hrvatskoj i istinu tko je bio agresor, a tko žrtva.

Zdravko Jakop je kao izaslanik premijera i ministra obrane naglasio da smo u tadašnja teška vremena samo željeli slobodu i htjeli da Europa sazna istinu o tome što se događalo u Hrvatskoj. 

„Ovo je vrijeme i da se prisjetimo svih naših prijatelja koji i današnji dan promoviraju mir i sigurnost u svijetu, kao što su to naši prijatelji iz Italije i Francuske radili 1992. To nije uvijek lako i mi smo nažalost imali prošle godine žrtvu u misiji promocije mira u Afganistanu”, rekao je Jakop.     

Gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač naglasio je kako je tim činom Europi, ali i svijetu potvrđeno sve ono što je hrvatski narod znao i poručivao. 

„Nemilim događajem od prije 28 godina, zločinom kojeg je počinila jugoslavenska vojska, željela se okupirati Republika Hrvatska i spriječiti demokratske promjene, da zavlada demokracija i da narod bira svoje predstavnike. Hvala Bogu, to im nije uspjelo, ali iza sebe ostavili su 18 000 žrtava, između ostalih i žrtava kojih se danas prisjećamo ovdje”, rekao je gradonačelnik Jenkač te se pritom zahvalio Ministarstvu branitelja na pomoći pri obnovi spomen područja. 
 

(Hina) xskal ykt

Izvor: Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.