U Posušju se postavlja spomenik Bugojanskoj skupini

20.09.2014. 18:18:38

U spomen na pogibiju 19 pripadnika Bugojanske skupine – Fenix 72 u Posušju, u subotu, 27. rujna 2014. bit će upriličena svečanost otvaranja spomenika.
Program otvaranja: 12:00 Sv. misa za poginule pripadnike Bugojanske skupine u crkvi Bezgrešnog Začeća Blažene Djevice Marije 13:00 Svečanost otkrivanja spomenika (Trgu Ivana Pavla II. - kod zgrade Boksita) -    Nastup klape „Zvizdan“ Prigodni govori: -    Načelnik općine Posušje gosp. Branko Bago -    Predstavnik hrvatskih iseljenika u Australiji -    Otkrivanje spomenika i blagoslov -    Nastup klape „Grga“ -    Polaganje vijenaca Organizatori: Općina Posušje i hrvatski iseljenici u Australiji Ovime će činom općina Posušje postati prvo mjesto koje će imati ovakav spomenik umjetničke vrijednosti. Sama ideja krenula je od Jerka Kovača i njegovih prijatelja iz Australije koji su prikupili novčana sredstva za izgradnju spomen obilježja kojim će se oživjeti sjećanje na nesebičnu žrtvu  „feniksovaca“  za hrvatski narod. Ovu ideju prihvatio je načelnik općine Posušje Branko Bago, koji je nakon nekoliko razgovora sa Jerkom Kovačem  i Ivom Butkovićem, cijeli postupak stavio u proceduru. U spomen na njih, njihovo junaštvo i odlučnost u borbi za samostalnost Hrvatske spomenik će se sastojati od 19 ploča, odnosno kocaka, a u okviru dvije bit će reljefi Petra Bakule i Filipa Bešlića, Posušana koji su bili dijelom ove grupe, dok će imena drugih biti ispisana na zidu. Podsjetimo, u lipnju 1972. godine Bugojanska je skupina upala u tadašnju Jugoslaviju. Njihov jedini cilj bio je podizanje ustanka  na području južne Hrvatske, Like i Hercegovine. Skupina se  ubacila preko Dravograda u Jugoslaviju, 20. lipnja 1972., s ciljem da stigne na Tromeđu tj. na planinu Radušu, na području općine današnjeg Uskoplja. Već 26. lipnja 1972. dolazi do prvog sukoba Bugojanske skupine s JNA, a potom s Teritorijalnom obranom i milicijom. Jugoslavenske snage činilo je oko 30.000 pripadnika SUP-a (milicije i Udbe), JNA i TO koje su pokušale uništiti Bugojansku skupinu. To im je naposljetku i uspjelo, tek 24. srpnja. Tadašnja milicija te JNA i Teritorijalna obrana su ubile ili strijeljale njih 18, dok je jedino najmlađi od njih Ludvig Pavlović osuđen na 20 godina zatvora, ali on je poginuo kao hrvatski branitelj u Domovinskom ratu. Upad Bugojanske skupine u tadašnju državu uzdrmao je stranačke (“partijske”), vojne i policijske (“milicijske”) krugove, što je priznao i sam Tito rekavši: “…dobro smo dobili po glavi…”. Izvorni članak možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.