U pripremama za Schengen Hrvatska će imati 120 milijuna eura

11.06.2013. 17:07:22

Hrvatska je ispunila sve europske obveze u vezi s graničnom policijom, a u iduće dvije godine kani se koncentrirati na popunjavanje kapaciteta radi ulaska u schengensku zonu, za što će imati oko 120 milijuna eura, rekao je u utorak u Zagrebu pomoćnik načelnika hrvatske uprave za granice na konferenciji o sigurnosti Europske unije i njezinih vanjskih granica nakon ulaska u Europsku uniju, održanoj u ravnateljstvu policije. "Ispunili smo obveze i zadaće koje je zadala Europska unija u vezi s graničnom policijom, a u iduće dvije godine radit ćemo na popunjavanju kapaciteta za ostvarivanje Schengena. Hrvatska će ulaskom u EU imati jednu od najdužih granica i sljedeće će dvije-tri godine na raspolaganju iz 'facility fondova' imati 120 milijuna eura za pripreme za Schengen", rekao je pomoćnik načelnika uprave za granice Gilio Toić Sintić. Po njegovim riječima, idući je korak postavljanje kamera i radara na vanjske otoke, radi nadzora 900 kilometara dugačke morske granice. Na granici će, rekao je Toić Sintić, Hrvatska dogodine imati "više od šest tisuća policijskih službenika i pedesetak ophodnih brodova". "Revizija schengenskog akcijskog plana u posljednjoj je fazi i koristit ćemo schengenske 'facility fondove' koji uključuju izgradnju i adaptaciju kapaciteta te nabavu preostale tehničke opreme za očuvanje vanjske granice", rekao je zamjenik glavnog ravnatelja policije Zvonimir Vnučec. Hrvatska je izgradila dva nova granična prijelaza prema Bosni i Hercegovini, Klek i Zaton Doli, a još traje postupak potpisivanja sporazuma o određivanju svih graničnih prijelaza s tom zemljom, kao i sporazuma o pograničnom prometu koji je usklađen s pravilima EU-a, rekao je Toić Sintić. Na konferenciji su sudjelovali predstavnici ministarstava unutarnjih poslova, pravosuđa, financija, gospodarstva, predstavnici Vrhovnog suda i Državnog odvjetništva te policijski službenici mađarske policije i bosanskohercegovačke granične policije. (Hina) Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.