U Rijeci srušen apsolutni rekord: Nikad nije palo toliko kiše kao u zadnja 24 sata!

29.09.2022. 10:44:00

Sinoćne sumnje su se ostvarile. Dosadašnjim rujanski rekordima u Crnom Lugu, Delnicama, Kutini, Ogulinu i Pločama priključio se još jedan. U Rijeci! – ističe meteorolog Zoran Vakula za HRT

Prema podacima mjerenja na glavnom meteorološkoj postaji DHMZ-a u četvrtak, 29. 9. 2022. u 8 sati izmjeren je novi rekord u dnevnoj količini oborine! I to ne samo rujanski, nego apsolutni rekord! Čak 287,5 mm ili litara po četvornome metru! Naravno, ovo su još neslužbeni podaci, koje tek trebaju provjeriti klimatolozi DHMZ-a. 

Na riječkoj meteopostaji nikada do sada nije izmjerena veća dnevna količina oborine – od 8 sati jučer do 8 sati danas. Dosadašnji rekord bio je 248,9 mm, izmjeren 30. rujna 2013. godine.

Inače, veći apsolutni dnevni rekordi od najnovijeg riječkog na hrvatskim meteorološkim postajama zabilježeni su samo u Gospiću – 313,6 mm, Crikvenici 315,0 mm i Zadru 352,2 mm.

Kao da je nije bilo dosta ovoga rujna, kiša će povremeno padati i tijekom njegovih posljednjih dana. Štoviše, ponegdje i dalje i obilnija, pa se ne smije isključiti i dodatne nevolje. Stoga prognostičari DHMZ-a u europskom MeteoAlarm sustavu i na svojim internetskim stranicama već danima objavljuju upozorenja – za ovaj četvrtak u dijelu Hrvatske narančastog – drugog od tri moguća stupnja.

Dodatnih poteškoća na Jadranu će biti i zbog često jakog, gdjekad i olujnog vjetra.

Izvor: Narod.hr

Izvorni autor: Zoran Vakula, gs/Foto: HINA

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.