U Sarajevo stiže film "Sve je bio dobar san - Le "Frenchie" de Vukowar"

06.11.2016. 13:37:34

U organizaciji Vrhbosanske nadbiskupije i Udruge dr. Ante Starčević iz Tovarnika, utorak 8. studenog 2016., s početkom u 20:00 na Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu (Josipa Stadlera 5)., održati će se sarajevska premijera dugometražnog dokumentarnog filma „SVE JE BIO DOBAR SAN“ (Le "Frenchie" de Vukowar) redatelja Branka Ištvančića, koji je kod struke i publike izaziva golem interes i pohvale. Potresan, intiman i dirljiv dokumentarac "Sve je bio dobar san" proučava događaje iz vremena početka rata u Hrvatskoj, dolazak Francuza Jean-Michela Nicoliera u Hrvatsku, njegovu borbu, kao i mučeničku smrt na Ovčari, a sve kroz vizuru njegove majke Lyliane Fournier. Ona traga za posmrtnim ostacima svojeg sina, ali i podacima koji govore o njemu od dolaska u Hrvatsku pa do odlaska u ratni pakao Vukovara. Nakon što je uvršten među deset finalista u konkurenciji za uglednu nagradu URTI Grand Prix for Autor's Documentary u Francuskoj. Film je nagrađen nagradama Grand Prix, za najbolji film, za najbolju režiju i najbolju glazbu na festivalu Trsat u Hrvatskoj i nagradom za najbolji dokumentarac na međunarodnom festivalu Beyond the Borders u Grčkoj. Dokumentarni film "Sve je bio dobar san" redatelja Branka Ištvančića uvršten je u selekciju prestižnog IDFA Docs for Sale programa koji će se odvijati za vrijeme ovogodišnjeg IDFA Međunarodnog festivala dokumentarnog filma od 16. do 27. studenog 2016. u Amsterdamu u Nizozemskoj, a koji predstavlja jednu od najvažnijih manifestacija ovoga tipa u Europi i svijetu. IDFA Docs for Sale je sajam namijenjen predstavljanju završenih dokumentarnih filmova pred 300-njak stranih televizijskih kupaca, prodajnih zastupnika, distributera i festivalskih selektora koji će se sastati na IDFA festivalu u Amsterdamu i pregledavati izbor iz najnovije i najbolje produkcije dokumentarističkih ostvarenja dostupnih na međunarodnom tržištu. Film je izazvao neviđen interes, prikazivan je u kinima diljem Hrvatske, pogledalo ga je više od 10 000 gledatelja što je izniman rezultat za jedan domaći dokumentarac. Kako je u potpunosti rađen kao autorsko djelo a nije dobio sredstva najpozvanijih institucija za poticanje ovakve vrste filmskog stvaralaštva u nas, Ministarstvo branitelja, Zaklada Adris i Vukovarsko srijemska županija prepoznali su kvalitetu i značaj ovog filma i pružili potporu bez koje bi teško bilo ovaj film napraviti. Film je premijerno prikazan 17. veljače 2016. godine u prepunoj dvorani kina Europa u Zagrebu, a  potom u kino dvoranama diljem Hrvatske. Projekciji filma u gradu Sarajevu prisustvovat će izvršni producent Antun Ivanković i predstojnik ureda Vukovarsko – srijemskog župana Marinko Beljo. Ulaz na premijeru je besplatan!

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.